Fiat ostaje u Srbiji

Fiat ostaje u Srbiji

Kompanija “Fiat-Chrysler automobili” nastavlja rad u Kragujevcu i poslije isteka desetogodišnjeg ugovora 29. septembra.

Otpuštanja radnika neće biti i trenutni tržišni adut fabrike automobila je model “500 L” sa hibridnim pogonom, čija je proizvodnja uhodavana poslije kolektivnog godišnjeg odmora u augustu.

Serijska proizvodnja ovog modela sa hibridnim pogonom je već počela, dok će uskoro početi i montaža modela “500 L” sa elektromotorom, a potpuno novi model bi sa proizvodnih traka mogao da siđe već u drugoj polovini naredne godine.

Prema pisanju lista, zvaničnici kompanije iz Torina “signalizirali” su poslovodstvu “Fiat Srbija” da se novi ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji između “Fiat-Chrysler automobili” i države Srbije suštinski neće mijenjati u odnosu na prethodnu deceniju.

Poslovodstvu torinsko-srpske fabrike bit će prezentovani, kako je najavljeno, svi važni detalji novog ugovora 18. i 19. septembra. To će učiniti lično šef svih direktora proizvodnje fabrike u Europi Alfredo Legero i čelnica kompanije u Kragujevcu Silvija Verneti.

Međutim, za razliku od prethodnog ugovora, kako piše list, kompanija iz Torina će izgubiti povlastice koje je uživala u prethodnih deset godina.

Ova firma će, navode “Novosti”, poslije potpisivanja novog ugovora, plaćati pune doprinose za oko 2.500 radnika zaposlenih u “Fiat-Chrysler automobili” i kod kooperanata te firme, koji posluju u Industrijskoj zoni “Grošnica”.

Izmirivat će se i obaveze na dobit, imovinu i PDV.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci