Ferguson: BiH je jedna od najljepših zemalja, političari izmišljaju prijetnje

Ferguson: BiH je jedna od najljepših zemalja, političari izmišljaju prijetnje

Ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Edvard Ferguson rekao je da političari u BiH uvijek dižu tenzije kada se trebaju održavati izbori.

„Jedna stvar koju sam naučio je ta da, kada god se u BiH održavaju izbori, političari izmišljaju lažne prijetnje – strane, domaće, ili oboje, kako bi pokrenuli svoje glasače“, rekao je Ferguson u intervju za današnje izdanje Dnevnog avaza, prenosi agencija Patria.

„Ja sam došao ovdje prije četiri godine, tik prije izbora, i predsjednik Dodik govorio je potpuno iste stvari o britanskim snagama koje su tada došle privremeno po zahtjevu EUFOR-a. Tako da su ove priče poprilično smiješne, ali ne i originalne“, dodao je Ferguson, komentarišući optužbe SNSD-a da Velika Britanija šalje u BiH vojnike koji imaju zadatak destabilizirati bh. entitet Republika Srpska.

Ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini sljedeći mjesec počinje primopredaju dužnosti sa svojim nasljednikom, nakon čega će otputovati u Vašington gdje će raditi na poslovima upravljanja bilateralnih odnosa između Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država na polju odbrane.

Ferguson je poručio da građeni Bosne i Hercegovine žive u jednoj od najljepših zemalja na svijetu, koja ima ogroman potencijal, i kao takva može biti sjajno mjesto za život.

„Ali, mora se mijenjati, i to brzo. Tako da se nadam da će ljudi u oktobru glasati zbog nade a ne zbog straha“, rekao je Ferguson.

O autoru

Srodni članci