FBiH otplatila 7,1 milion dolara duga za prirodni gas, RS nijedan dolar

FBiH otplatila 7,1 milion dolara duga za prirodni gas, RS nijedan dolar

Prema alokaciji ratnog duga za prirodni gas koji je Bosni i Hercegovini isporučila Ruska Federacija, Federaciji BiH (FBiH) je pripalo 53,8 miliona američkih dolara, a Republici Srpskoj 50,9 miliona. Zaključno s današnjim danom, potrošači u FBiH su otplatili 7,1 milion dolara, čime preostali dug iznosi 97,7 miliona – kazali su Feni iz BH-Gasa.

Oni napominju da se ukupan ratni dug BiH od 104,8 miliona dolara otplaćuje na način da potrošači u FBiH na svakih potrošenih 1.000 kubika gasa plaćaju taksu od pet američkih dolara, za razliku od potrošača u RS-u koji po ovom osnovu nisu uplatili nijedan dolar, iako je između entiteta potpisan sporazum o djelomičnoj otplati ratnog duga.

Osim toga, ističu da je pitanje ratnog duga posebno opterećeno činjenicom da je Vijeće ministara BiH postiglo sporazum s Ruskom Federacijom o isplati u novcu klirinškog duga Ruske Federacije prema BiH, a koji je u svim prethodnim godinama bio vezan za prebijanje s ratnim dugom za gas.

“Sasvim je osnovana pretpostavka da će Gazprom Export po isplati svojih obaveza, u smislu otplate klirinškog duga, zatražiti i isplatu ratnog duga za gas, koji se u komercijalnom smislu kao obaveza vodi na “Energoinvestu”, iako je riječ o potrošnji gasa u oba bh. entiteta, dakle obavezi države BiH”, naglašavaju iz BH-Gasa.

Kao potvrda navedenom, dodaju, govore i zaključci sa sastanka krajem marta u Ministarstvu ekonomskog razvoja Ruske Federacije i ambasadora BiH u Rusiji, na kojem je naznačeno jasno očekivanje ruske strane o izmirenju ratnog duga za gas.

“Osim činjenice da je klirinški dug riješen mimo rješavanja pitanja ratnog duga za gas, kao i da Sporazum o mehanizmu djelimčne otplate ratnog duga kroz plaćanje pet američkih dolara ističe krajem naredne godine, niko u ovom trenutku ne može potvrditi kako će navedeno uticati na proces nabavke prirodnog gasa za BiH”, rečeno je iz ovog privrednog društva za proizvodnju i transport gasa.

Također, dodali su da se aneks ugovora sa Gazprom Exportom produžava svake godine za narednu godinu.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci