Facebook najavio promjene u prijavi poreza

Facebook najavio promjene u prijavi poreza

Pritisak vlada i političara iz cijelog svijeta je pritisnuo Facebook da bude transparentniji pri objavi prihoda ostvarenih u pojedinim zemljama.

Američka društvena mreža Facebook je objavila u srijedu da će ubuduće prijavljivati dio prihoda od oglašavanja u zemljama u kojima ih i ostvaruju, a ne isključivo u Irskoj, međunarodnom sjedištu kompanije.

Iz američke kompanije ističu da ih je na taj potez podstakao pritisak vlada i političara da budu transparentniji pri objave prihoda ostvarenih u njihovoj zemlji.

“Pojednostavljeno rečeno, to znači da se prihodi od oglašavanja koje podržavaju naši lokalni timovi više neće knjižiti u našem međunarodnom sjedištu u Dublinu, već će ih knjižiti naša podružnica u određenoj zemlji”, pojašnjava finansijski direktor Facebooka Dave Wehner u saopštenju objavljenom u utorak.

Promjene u prijavi poreza će biti sprovedene do sredine 2019. godine u zemljama u kojima Facebook ima ured za podršku oglašivačima, najavljuje Wehner.

Kod tradicionalih ekonomskih aktivnosti porezi na dobit se temelje na načelu “trajnog poslovnog nastana”, odnosno registracije na trgovačkom sudu određene zemlje.

Uslov oporezivanja je fizička prisutnost kompanije u određenoj zemlji, dok digitalne kompanije mogu same birati iz koje će zemlje nuditi svoje usluge putem interneta. Irska pritom nudi Facebooku brojne porezne pogodnosti.

Tako je Facebook 2015. godine platio minimalne poreze na prihode od oglašavanja u Francuskoj i Njemačkoj, dok su u Irskoj oni iznosili gotovo 7,9 milijardi eura, i to uprkos manjem broju korisničkih računa u toj zemlji.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci