Facebook će favorizirati stranice koje se brže učitavaju

Facebook će favorizirati stranice koje se brže učitavaju

Pregledavanje Facebooka, klikanje na linkove koji se prikazuju na News Feedu, pa ponovni povratak na Facebook, pa opet klik na link… poznata je priča koja, posebno na mobitelima, može ponekad oduzimati mnogo vremena zbog čekanja na dugo otvaranje web-stranica.

No, u Facebooku su odlučili i to promijeniti, barem koliko je u njihovoj moći.

U ovoj su kompaniji, naime, primijetili da čak 40% korisnika nije spremno čekati preko 3 sekunde na otvaranje vanjskog linka, pa otkazuju takvo sporo učitavanje i vraćaju se natrag na News Feed. Najnovije promjene u algoritmima koji odabiru što prikazati na News Feedu rangirat će stranice prema njihovom vremenu učitavanja. Ono će se računati prema prosječnoj brzini učitavanja stranica, ali će uzimati u obzir i vezu na kojoj se korisnik nalazi.

Ukoliko Facebook zaključi da bi za otvaranje nekog linka bilo potrebno previše vremena, rjeđe će ga prikazivati korisnicima ili će ga smještati niže u News Feedu. Pri vrhu će, dakle, najčešće biti one poveznice za koje se, poglavito na mobitelima, neće morati predugo čekati na otvaranje. Promjene algoritma će zaživjeti u narednim mjesecima.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci