Evolucija web dizajna

Evolucija web dizajna

Možete li zamisliti svijet bez interneta? U vremenu kada koristimo World Wide Web da nađemo razonodu, zanimljive sadržaje, uspostavimo komunikaciju sa prijateljima i porodicom, pa sve do ozbiljnih poslova – plaćanja računa i upravljanja finansijama, zaista je teško zamisliti jedan dan bez interneta.

Čini se da nam internet omogućava da poslove obavljamo lakše, jednostavnije i brže. Zaista je nevjerovatno kojom se brzinom internet mijenjao, te koliko je web dizajn evoluirao od 1991. godine kada je objavljena prva web stranica. Prva web stranica označila je početak onoga što će postati digitalna revolucija.

Dizajneri konstantno rade na novim idejama i traže načine da nam svima omoguće što jednostavnije i ugodnije „surfanje“ na internetu. Prisjetimo se ukratko svih faza razvoja web dizajna u posljednjih 25 godina od kada je objavljena prva web stranica.

Prva web stranica

Na prvoj internetskoj stranici koja je objavljena 1991. pojavilo se 25 riječi plave boje koje su bile potcrtane i linkom povezane s drugim stranicama. Nije se moglo govoriti ni o kakvom dizajnu, tek su kasnije HTML verzije dozvoljavale složenije mogućnosti dizajna.

1993. godine nastao je prvi internetski preglednik ili browser, a masovnija upotreba interneta počinje 1994. godine.

Sredina 90-tih

Do sredine 90-ih web dizajn je evoluirao kako u smislu strukture tako i izgleda. Dizajneri su počeli koristiti tabele za organizovanje sadržaja, što im je omogućilo veću fleksibilnost i kreativnost. Web stranice su i dalje bile prilično tekstualnog sadržaja, s tim da je tekst bio podijeljen u kolone, redove i imao je druge navigacijske elemente. Animirani tekst i GIF-ovi su samo neki od grafičkih elemenata koji su obilježili ovaj period u web dizajnu.

21. vijek

Oko 2000. godine CSS (Cascading Style Sheets) je postao jako popularan. Omogućio je sistemsku izmjenu dizajna web stranica, kao što su boja pozadine, veličina teksta i font teksta u kodu. Dizajneri nisu više morali svaku pojedinačnu stranicu mijenjati i prilagođavati, umjesto toga su mogli napraviti stilove koji bi se aplicirali na svaku stranicu.

Boljim razumijevanjem boja, povećala se i upotreba razmaka (whitespace) i smanjila upotreba upadljivih boja, kao što su neon (jarke drečave boje). Osim što su rezolucija i pikselizacija postale važnije, ovo je bio i period kada je funkcionalnost stranice postala važnija od drugih elemenata dizajna.

Neki od najistaknutijih elemenata dizajna prikazani su pomoću Javascripta. Iako je Javascript postojao od sredine 90-ih, popularnost je stekao sredinom 2000-tih. Zahvaljujući Javascriptu web stranice su imale naprednu navigaciju, nove izbornike (drop-down menije), te web obrasce.

Industrijska revolucija web dizajna počinje rođenjem Web 2.0. Rast multimedijalnih aplikacija, implementacija interaktivnih sadržaja, te uspon društvenih mreža neke su od karakteristika tog modernog perioda. Osim estetskih promjena kao što su boje, veličina ikonica i tipografija, za web stranice je jako važan sadržaj.

Danas je struktura stranice postala itekako važna i jedna je od osnovnih karika kada razmišljamo o elementima dizajna kao što su sadržaj, navigacija i drugi. Pozicioniranjem tih elemenata određuje se kakvo će iskustvo imati korisnik u toku posjete stranice, odnosno da li će interakcija između korisnika i web stranice biti pozitivna. Također, pokretanje web stranica je znatno brže, a njihova izrada i održavanje je postalo jednostavnije i fleksibilnije.

Napretkom internetskih tehnologija izrada web stranica postala je vrlo jednostavna i ne zahtijeva napredno znanje programiranja odnosno web dizajna. Uz osnovno poznavanje interneta i MS Office-a, već u jednom danu možete imati vlastitu web stranicu. Postoje brojne dostupne CMS (Content Management System) platforme za upravljanje web sadržajem. Također, evolucijom smo “dobili” i napredni CMS kao što su drag & drop sistemi koju su vremenom postali itekako sofisticirani. Sada možemo napraviti i dizajnirati stranice, upotrebom drag & drop sistema koji je tokom godina postao jako moćan. CMS kao što je mojWeb koristi drag & drop sistem i opcije za uređivanje elemenata odnosno sadržaja – jednostavno sveobuhvatno rješenje za kreiranje funkcionalnih i profesionalnih web stranica.

Za kraj možemo konstatovati da se industrija web i grafičkog dizajna razvija nevjerovatnom brzinom. Svaka godina donosi nova iznenađenja, a novi trendovi se sve više fokusiraju na kreiranje jednostavnog i sofisticiranog dizajna.

Web dizajn se itekako promijenio od 1990-tih godina i možemo samo s uzbuđenjem čekati da vidimo šta će se još mijenjati u budućnosti.

Fena/I.H.

O autoru

Srodni članci