Lean Management – Yellow Belt

Početak kursa: 18.01.2018. | Trajanje: 3 dana (12 h)

Kako optimizirati procese uklanjanjem gubitaka i fokusiranjem na ono što zaista dodaje vrijednost?

Opis kursa:

Lean Management (Vitko upravljanje) predstavlja metodologiju i/ili filozofiju organizacije procesa s ciljem maksimizacije njihove efikasnosti korištenjem (5) određenih principa a kroz eliminaciju svih (7) vrsta gubitaka. Krajnji idealni rezultat bi bio poslovanje samo kroz procese koji dodaju vrijednost za kupca (EFIKASNOST). Poenta je dakle sa što manje resursa (novca, materijala, vremena, prostora, itd.) postići što veći učinak.

Iako izvorno razvijena u japanskoj automobilskoj industriji i pogonima firme Toyota, danas je ova metodologija širom svijeta prepoznata kao jedan od nezaobilaznih načina za povećanje efikasnosti, učinkovitosti, konkurentnosti i profitabilnosti operacija i procesa svih vrsta. Dakle, ne samo proizvodnih i ne samo poslovnih. Prednosti implementacije Lean metoda prepoznala je i IT industrija, koja je u posljednjih nekoliko godina ubrzano počela primjenjivati određena načela i konretne tehnike.

Očekivanja i ciljevi:

Kao uvodni seminar iz oblasti Lean Management-a, ovaj trening će kao prvo morati ispuniti cilj upoznavanja učesnika sa osnovnim postavkama, idejama, tehnikama i rezultatima metodologije. Sve ovo će biti lijepo integrirano u jednu sljedljivu priču pomoću koje će se učesnicima prenijeti odgovor na važno pitanje: „zašto sve ovo“, da bi se potom preko konkretnih tehnika, primjera i vježbi stvorio praktičan okvir za primjenu metoda u vlastitim organizacijama. Trening obiluje vježbama i diskusijom koji će dodatno biti prilagođeni strukturi učesnika i radnom okruženju branši iz koje učesnici dolaze.
Pri tome poenta nije naučiti slijepo kopiranje alata i tehnika koji su Toyotu učinile svjetskim prvakom u efikasnosti, nego se više fokusirati na način razmišljanja, ambiciju i mentalitet koji će u konačnici dovesti do vlastitih rješenja za „promjene nabolje“.

Ključne tačke treninga:

►Historija i uvod u Lean metodologiju
►Ključni principi Lean-a i koncept gubitaka (rasipanja)
►Elementi i tehnike: Kaizen, Vrijednost, 5S, Pull, Kanban, Smed, Gemba, Standard Work, Visual Mgmt, Poka Yoke, Value stream mapping, A3, Hoshin
►Integracija i načini uvođenja Lean-a u kompanije
►Studije slučaja i vježbe

Kome je trening namijenjen?

►Nezaobilazno štivo za sve radne pozicije u bilo kojoj organizaciji
►Preporučuje se rukovodećim pozicijama; učenje osnova i donošenje odluka o daljoj implementaciji

Kurs se izvodi u dva dana po 3 efektivna sata (Četvrtak i Petak od 17.00-20.30) i jedan dan od 6 efektivnih sati (Subota od 08.00 do 16.00)

Početak kursa (18.01.17 u 17.00) – kraj kursa (20.01.17. u 16.00)

Više informacija pročitajte OVDJE.