Europski regulator: Tržišni rizici iznimno visoki

Europski regulator: Tržišni rizici iznimno visoki

Vrlo niske kamatne stope i politička neizvjesnost podrazumijevaju najviši nivo rizika cjenovnih balona, upozorio je europski regulator za finansijska tržišta, precizirajući da neizvjesnost generiraju “politički kalendar Europske unije”, te američka politika i geopolitička zbivanja.

Tržišni i kreditni rizici jako su visoki, upozorila je Europska agencija za vrijednosnice i tržišta (ESMA) u izvještaju objavljenom u utorak.

Rizik vezan za određivanje vrijednosti imovine “jako je velik zbog finansijske slabosti i geopolitičke neizvjesnosti”, istaknuli su iz ESMA-e.

“Najvažniji je izvor rizika još uvijek neizvjesnost povezana s Brexitom”, konstatiraju autori ESMA-inog izvještaja.

“Očekujemo da će i u 2017. godini glavni generatori rizika biti politički kalendar EU, uključujući pregovore o Brexitu, te trendovi u politici SAD-a i geopolitička zbivanja”, navodi se u izvještaju.

Kao potencijalne probleme izdvojili su i napuhane cijene imovine i kibernetičke napade, a ukazuju i na opasnost prelijevanja rizika na druge dijelove finansijskog sektora.

Njihovo je upozorenje neuobičajeno oštro, primjećuje Reuters, ali i mjerodavno jer agencija ima dubok uvid u tržišta u svih 28 zemalja Europske unije.

Ono odražava zabrinutost koju pojedini bankari već dugo iskazuju, primjećuje Reuters, podsjećajući da je čelnik Deutsche Banka John Cryan već prošle sedmice upozorio na opasnost stvaranja cjenovnih balona na tržištima dionica, obveznica i ostale imovine, pozivajući ECB da promijeni politiku jeftinog novca.

Poruka ESMA-e snažno odudara od onih koje je prošle sedmice uputio predsjednik Europske centralne banke (ECB) Mario Draghi, nastojeći stišati bojazni od pregrijavanja tržišta, napominje Reuters.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci