Europske berze zabilježile manji rast na početku sedmice

Europske berze zabilježile manji rast na početku sedmice

Na europskim berzama najvažniji indeksi na početku sedmice su blago ojačali, podstaknuti ponajviše rastom cijena dionica proizvođača sirovina.

Paneuropski STOXX 600 oko 09:30 sati bio je u plusu za 0,1 posto. Istovremeno, londonski FTSE indeks je bio u plusu za 0,2 posto, na 7.526 bodova, frankfurtski DAX za 0,18 posto na 12.319 bodova, a pariski CAC za 0,16 posto, na 5.211 bodova.

Najviše su porasle cijene dionica proizvođača sirovina, budući da je cijena željezne rude na berzi u Kini skočila za 7 posto, podstaknuta strahom od njene nestašice u zimi. Dionice BHP Billitona, Arcelor Mittala, Glencorea i Anglo Americana usljed toga su poskupjele za 2 posto.

Poskupjele su i cijene dionica naftnih kompanija, dostigavši najviši nivo u posljednjih šest sedmica, zahvaljujući rastu cijena nafte.

S obzirom na to da se sezona objava finansijskih rezultata kompanija za drugo tromjesečje približava kraju, investitori će pažnju usmjeriti novim makroekonomskim pokazateljima.

Po podacima Thomson Reutersa, od kompanija čije su dionice sadržane u indeksu MSCI Europe, a izvijestile su o poslovnim rezultatima, njih 61 posto je ispunilo ili čak i premašilo očekivanja analitičara o dobiti. Pritom su najbolje rezultate postigle energetske kompanije, od koji je 82 posto premašilo očekivanja analitičara, dok je od industrijskih kompanija to učinilo njih tek 41 posto.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je ojačao u ponedjeljak za 0,5 posto, na 20.055 bodova.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci