Aktuelno:
Europske berze u plusu, ECB zadržao kamatne stope nepromijenjene

Europske berze u plusu, ECB zadržao kamatne stope nepromijenjene

Dionice na Wall Street-u mahom su oslabile na jučerašnjem trgovanju, predvođene padom dionica u sektoru telekomunikacija i finansijskom sektoru.

Pokazatelj Dow Jones spustio se za 0,1% na 21.784,8 poena, a među vodećim gubitnicima bile su dionice Walt Disney-ja i General Electric-a. Dionice Disney-ja pale su za 4,4% nakon što je izvršni direktor kompanije izjavio da će ove godine zabilježiti dobit po dionici na približno istom nivou kao i u 2016, dok su dionice General Electric-a oslabile za 3,6% nakon što im je JPMorgan snizio rejting usljed slabije procjene rezultata. Bank of America, Citigroup i Goldman Sachs redom su zabilježili gubitke veće od 1%. Indeks S&P 500 neznatno je oslabio na 2.465 poena, dok je Nasdaq blago porastao na 6.397,9 poena.

Nafta tipa WTI je ostala skoro nepromijenjena na 49,2 USD po barelu dok je Brent dodao 0,6% na 54,5 USD po barelu.

Ključni berzanski indeksi u Europi su okončali trgovački dan u pozitivnoj teritoriji. Njemački DAX je ojačao za 0,7% na 12.296,6 poena, britanski FTSE je rastom od 0,6% dostigao skoro 7.397 poena, a francuski CAC je dodao 0,3% na 5.114,6 poena. Europska centralna banka zadržala je na jučerašnjoj sednici ključne kamatne stope na rekordno niskom nivou i ostala pri masivnom programu kupovine obveznica.

ECB je kratkoročnu referentnu kamatu ostavio na nula procenata, a stopu na depozite na minus 0,4%, što su rekordno niski nivoi. Otkup obveznica u iznosu od 60 milijardi EUR mjesečno ECB će nastaviti do kraja godine, s mogućnošću da bude produžen ako inflacija bude niža u odnosu na ciljani nivo od 2%.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci