Europske berze u blagom minusu

Europske berze u blagom minusu

Na europskim berzama oporavak je “ispario” u četvrtak ujutro, a većina berzanskih indeksa je u blagom minusu, pri čemu su najviše pale cijene dionica proizvođača sirovina.

Paneuropski STOXX 600 indeks oko 09:30 sati je bio u minusu za 0,2 posto, pod utjecajem pada cijena dionica proizvođača sirovina u prosjeku za 1,1 posto.

Taj indeks od početka godine je u minusu za 2,5 posto, nakon što su početkom nedjelje svjetske berze pretrpjele oštru korekciju.

Istovremeno, frankfurtski DAX je u minusu za 0,2 posto, na 12.511 bodova, pariski CAC za 0,44 posto, na 5.233 boda, a londonski Ftse za 0,4 posto, na 7.250 bodova.

Ipak, snažni poslovni rezultati su podigli cijene dionica nekolicine kompanija te tako ograničili pad indeksa. Među njima su i dionice najveće svjetske catering kompanije Compass Group, koje su poskupjele za 6,2 posto, proizvođača čipova AMS-a, za 4 posto te Societe Generale, za 5,5, posto.

Za nove smjernice investitori čekaju odluke britanske centralne banke, kao i osvrt monetarnog zakonodavca na politiku kamatnih stopa, Brexit te na stanje britanske ekonomije.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je završio trgovanje u četvrtak u plusu od 1,13 posto, na 21.890 bodova.

seebiz.eu/V.P.

O autoru

Srodni članci