Europske berze: Indeksi u manjem padu

Europske berze: Indeksi u manjem padu

Na europskim berzama u utorak ujutro najvažniji indeksi bilježili su minuse, budući da su investitore razočarali najnoviji makroekonomski pokazatelji iz Kine o smanjenju trgovinske razmjene sa svijetom.

Paneuropski Stoxx 600 indeks oko 09:30 sati bio je u minusu 0,2 posto, pri čemu je u većini sektora cijena dionica oslabila.

Istovremeno, londonski Ftse indeks je bio u minusu 0,15 posto, na 7.520 bodova, frankfurtski DAX za 0,13 posto, na 12.240 bodova, a pariski CAC za 0,23 posto, na 5.196 bodova.

Najviše su pritom pale cijene dionica proizvođača sirovina, u prosjeku za 0,3 posto, jer su slabiji od očekivanja podaci o trgovinskoj razmjeni Kine sa svijetom, inače najvećeg svjetskog potrošača metala, podstakli zabrinutosti oko smanjivanja globalne potražnje, pritisavši naniže cijene bakra.

Kina je u julu zabilježila usporavanje rasta izvoza na 7,2 posto, što je najniža stopa rasta još od marta. Istovremeno, uvoz je porastao po godišnjoj stopi od 11 posto, što je najniža stopa rasta od decembra lani.

Među najvećim gubitnicama dionica je proizvođač nakita Pandore, s padom cijene za 8 posto nakon što je kompanija izvijestila o slabijim od očekivanja poslovnim rezultatima. Znatno su zbog istih razloga pale i cijene dionica britanske osiguravajuće kuće Standard Lifea, za 1,2 posto te Intercontinental Hotels grupe, za 3 posto.

Najveća dobitnica dionica je njemačka energetska grupa Uniper, sa skokom cijene za više od tri posto, budući da je podigla procjene ovogodišnjeg poslovanja i dividende.

Dosad je otprilike 70 posto kompanija čije su dionice sadržane u MSCI Europe indeksu izvijestilo o zaradama u drugom tromjesečju, pri čemu je njih nešto više od 60 posto ispunilo ili premašilo očekivanja analitičara, pokazuju podaci Thomson Reutersa.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks u utorak se spustio za 0,3 posto, na 19.996 bodova.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci