Europska unija povećava budžet za Zapadni Balkan

Europska unija povećava budžet za Zapadni Balkan

Europska unija (EU) će u značajnoj mjeri povećati svoj budžet za Zapadni Balkan, ali se ne zna koliki je konkretan iznos, potvrđeno je “Nezavisnim” u Europskoj komisiji.

Objasnili su da će ukupan budžet EU za vanjske poslove i međunarodnu saradnju od 2021. do 2027. iznositi 123 milijarde evra za pomenuti period od sedam godina, iz čega se može posredno zaključiti da bi moglo doći do povećanih davanja i za naš region, mahom radi pomoći u rješavanju problema migracija, odnosno migranata koji ka EU idu koristeći balkansku rutu.

Također, u Komisiji je rečeno da će više informacija biti kada se usvoji budžet i kada se bude znalo u koje konkretne namjene će biti usmjerene 123 milijarde za spoljne prioritete EU. Pregovori o budžetskom okviru traju i obrisi bi mogli biti poznati već početkom naredne godine.

Rečeno je i da je posljednja aktuelna informacija sa sofijskog samita EU i Zapadnog Balkana da je obećano da će biti više sredstava za digitalizaciju i razvoj širokopojasnog interneta, za koji će biti izdvojeno 30 miliona eura za svih šest zemalja, a dio tog novca će biti raspoređen i za smanjenje rominga.

Obećana je milijarda eura povoljnih kredita

Također, na ovom samitu je obećana milijarda eura povoljnih kredita za razvojne projekte, kao i dodatnih 190 miliona eura za povezivanje transportne infrastrukture.

Podsjećanja radi, za zemlje zapadnog Balkana je od 2007. godine kroz Instrument za pretpristupnu pomoć dodijeljena pomoć u vezi sa migracijama u iznosu od 208,5 miliona eura, a to uključuje podršku podizanju standarda kontrole granica, podizanju standarda u objektima za prihvat tražioca azila, usklađivanju standarda procedura za azil sa standardima EU, te zaštiti i pružanju pomoći migrantima i izbjeglicama u regionu.

U BiH EU je finansirala izgradnju prihvatnog centra za iregularne migrante u Istočnom Sarajevu, a trenutno je u pripremi projekat za snabdijevanje Granične policije neophodnom opremom u vrijednosti od dva miliona eura, što će uključivati video nadzor graničnih prelaza.

Europska unija, također, finansira regionalni projekat koji sprovode IOM i “Frontedž” sa 2,5 miliona eura, koji pruža podršku u oblastima borbe protiv krijumčarenja ljudi i migracija kroz regionalne obuke i radionice. Što se tiče zbrinjavanja migranata, EU je nedavno odobrila BiH 1,5 miliona eura, a u planu su i dodatna sredstva.

Mreža za izgradnju mira/A.Š.

O autoru

Srodni članci