Europska komisija proslijedila dodatna pitanja za BiH

Europska komisija proslijedila dodatna pitanja za BiH

Europska komisija danas je proslijedila dodatna pitanja s ciljem pripreme mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u EU, saopšteno je iz Direkcije za europske integracije pri  Savjetu ministara.

Dodatna pitanja čine 20 % pitanja iz Upitnika dostavljenog u decembru 2016. godine, a sličan odnos dodatnih i pitanja u Upitniku imale su i države u regionu.

Najviše dodatnih pitanja, 106, odnosi se na politički kriterijum, dok je u ekonomskom kriterijumu Europska komisija postavila 33 dodatna pitanja.

U saopštenju je navedeno da slijede i poglavlje 19 – Socijalna politika i zapošljavanje /43/, poglavlje 14 – Transportna politika /39/, te poglavlje 26 – Obrazovanje i kultura /36/.

“Prva aktivnost Direkcije za europske integracije biće prevod dodatnih pitanja sa engleskog jezika. Nakon toga će ona biti unesena u informacioni sistem za podršku pripremi odgovora na Upitnik, a zatim će nadležne institucije pripremati doprinose za cjelovite odgovore BiH”, navedeno je u saopštenju.

U nastavku realizacije ovog posla, doprinose nadležnih institucija tehnički će finalizovati radne grupe i po potrebi ostala tijela u sistemu koordinacije procesa europskih integracija.

U saopštenju se dodaje da je svrha dodatnih pitanja da pojasne prethodno dostavljene odgovore, konstatuju promjene u odnosu na odgovore na Upitnik i uključe podatke za prošlu godinu koji ranije nisu mogli biti prikupljeni.

Dodatna pitanja na engleskom jeziku dostupna su OVDJE.

O autoru

Srodni članci