Euro stabilan uoči sjednice ECB-a

Euro stabilan uoči sjednice ECB-a

Kurs eura u četvrtak se na međunarodnim tržištima zadržao nedaleko 1,24 dolara uoči sjednice Europske centralne banke (ECB), a i dolar se stabilizirao nakon što je Bijela kuća objavila da bi neke zemlje mogle biti izuzete od najavljenih carina na uvoz čelika i aluminija.

Eurom se jutros u takvom ozračju trgovalo po 1,2403 dolara, što znači da mu je cijena skliznula za 0,1 posto u usporedbi s prethodnim zatvaranjem.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, ostao je više-manje nepromijenjen u odnosu na ranije zatvaranje, na 89,616 bodova. Jučer je nakratko skliznuo na najniže nivoe u dvije sedmice od 89,407 bodova.

Američka je valuta pritom oslabila prema japanskoj, skliznuvši na 105,95 jena, što znači da je jen ojačao za 0,2 posto u odnosu na prethodno zatvaranje tržišta.

U fokusu je sjednica ECB-a s koje će ulagači čekati daljnje smjernice u vezi vremenskog okvira i dinamike zaoštravanja monetarne politike. Na sjednici se ne očekuju promjene u aktualnoj monetarnoj politici.

“Pratit ćemo sjednicu kako bismo odgonetnuli koju ulogu ima globalno vanjsko okruženje (volatilnost tržišta dionica i američki protekcionizam)”, kazao je Viraj Patel, valutni analitičar u banci ING. On očekuje tek blage promjene u ECB-ovim smjernicama za budućnost koje bi trebale ostati poticaje za euro.

Oporavak dolara u srijedu su poduprli dobri ekonomski pokazatelji o zapošljavanju u američkom privatnom sektoru i o troškovima rada.

I dok su zabrinutosti u vezi najave američkih carina možda blago splasnule, oporavak dolara bio je ograničen, budući da su ostale prisutne zabrinutosti zbog mogućih trgovinskih ratova jer američki predsjednik Donald Trump, čini se, ne kani odustati od protekcionističkih stajališta u duljem roku.

Daisuke Karakama, glavni ekonomist u Mizuho Banku, kazao je da će, iako su tržišta valuta teško predvidiva, dolar gotovo sigurno oslabiti ako je to ono što SAD želi da se dogodi. “Uz uvođenje carina, slabljenje vlastite valute postaje oružje u trgovinskom ratu”, kazao je.

Kanadski dolar blago je ojačao prema svom američkom imenjaku, zbog izgleda da bi iz Trumpove najave carina mogli biti izuzeti Kanadu i Meksiko. Meksički pezos u takvim se okolnostima također stabilizirao, a australska valuta ojačala je 0,2 posto prema američkom dolaru.

O autoru

Novinar portala

Srodni članci