Euro stabilan prema dolaru, kineski podaci stišali nervozu

Euro stabilan prema dolaru, kineski podaci stišali nervozu

Euro je u srijedu bio stabilan prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta, pri čemu su solidni kineski podaci stišali nervozu zbog trgovinskih napetosti između Kine i SAD-a.

Eurom se danas trgovalo po 1,1596 dolara. Dolarov indeks prema korpi ostalih ključnih svjetskih valuta blago je oslabio, kliznuvši na 95,036 bodova.

Trgovci objašnjavaju da je osjetljivost tržišta na medijske naslove o trgovinskom ratu SAD-a i Kine donekle ublažena i da ulagači ne žele paničariti ako za to nema opipljivog razloga.

Nervozu su stišali danas objavljeni kineski trgovinski podaci koji su pokazali da su izvoz i uvoz u julu porasli snažnije nego što se očekivalo unatoč američkim carinama uvedenima početkom tog mjeseca. Višak u razmjeni sa SAD-om bio je gotovo nepromijenjen.

SAD je 6. jula uveo carine na kinesku robu u vrijednosti 34 milijarde dolara. Odvojeno je kineska centralna banka prošle sedmice objavila da će uvesti obaveznu rezervu za finansijske institucije koje trguju deviznim terminskim ugovorima i da priželjkuje stabilni juan. Kineska valuta danas je na inostranim tržištima oslabila za 0,2 posto prema dolaru, kliznuvši na 6,8380 juana za dolar.

“Kineski trgovinski podaci i potezi kineske centralne banke smiruju tržišta i tečajevi se kreću u uskom rasponu”, opisuje raspoloženje Valentin Marinov iz francuske banke Credit Agricole.

“Trenutno su glavni pokretač tržišta prodaje i kupovine dolara”, dodaje Marinov.

Da spor ne bi iščeznuo iz medijskog fokusa pobrinuo se ured američkog trgovinskog predstavnika, koji je u utorak objavio da će u drugoj polovini mjeseca uvesti carine od 25 posto na novu grupu kineskih proizvoda.

Među ostalim valutama isticao se japanski jen koji je prema dolaru ojačao za 0,5 posto, na 119,84 jena, nakon izvještaja o nesuglasju članova upravnog odbora japanske centralne banke o prihvatljivom otklonu tečajeva u odnosu na zacrtane nivoe.

Turska lira je dodatno oslabila prema dolaru, za nešto više od jedan posto, te se dolarom trgovalo po 5,2880 lira, budući da trgovce i dalje zabrinjava politika turske vlade.

seebiz.eu

O autoru

Srodni članci