Euro prema dolaru ojačao četvrtu sedmicu zaredom

Euro prema dolaru ojačao četvrtu sedmicu zaredom

Na svjetskim valutnim tržištima euro je prema dolaru ojačao i prošle sedmice, već četvrtu zaredom, no američka valuta je u petak nadoknadila veći dio gubitaka.

Cijena eura prema američkoj valuti je porasla prošle sedmice za 0,2 posto, na 1,1770 dolara, a tokom sedmice je dosegla i 1,1909 dolara, najviši nivo od januara 2015.

No, dolar je ojačao prema japanskoj valuti pa mu je kurs porastao za 0,1 posto, na 110,70 jena.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, prošle sedmice je ojačao za 0,1 posto, na otprilike 93,77 bodova.

Zbog političkih problema predsjednika SAD-a Donalda Trumpa u vezi sa njegovim navodnim vezama s Rusijom, ali i zbog uvjerenja ulagača da FED neće žuriti sa zaoštravanjem monetarne politike, dolar je cijelu sedmicu bio pod pritiskom.

Zbog toga je u jednom trenutku njegova vrijednost prema korpi valuta skliznula na samo 92,54 boda, najniži nivo od maja prošle godine.

Međutim, većinu gubitaka dolar je nadoknadio u petak, nakon što je objavljeno da je u julu broj zaposlenih u SAD-u porastao za 209.000, znatno više od očekivanih 183.000.

Podaci o snažnom rastu zaposlenosti ukazuju na daljnje poboljšanje situacije na tržištu rada, ubrzanje rasta privrede, ali i na mogućnost jačanja inflacije.

A to, kažu analitičari, otvara prostor FED-u za odluku o smanjenju golemih bilansi i daljnje povećanje ključnih kamatnih stopa.

Tako sada trgovci na tržištu novca procjenjuju da postoji 50 posto izgleda da će FED do kraja godine još jednom, treći puta ove godine, povećati kamate, dok su prije izvještaja o zapošljavanju ti izgledi iznosili 46 posto.

I dok dio analitičara smatra da bi dolar u idućem periodu mogao imati podršku zahvaljujući očekivanjima da bi FED, ipak, mogao do kraja godine zaoštriti monetarnu politiku, drugi su skeptični.

“Ovo je samo stanka u trendu slabljenja dolara”, kaže Douglas Borthwick, direktor u kompaniji Chapdelaine Foreign Exchange.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci