Euro pao prema dolaru u mirnom trgovanju na kraju sedmice

Euro pao prema dolaru u mirnom trgovanju na kraju sedmice

Kurs eura je blago pao u petak prema dolaru na međunarodnim tržištima u relativno mirnom trgovanju, pa su se kretanja kurseva najznačajnijih valutnih parova zadržala unutar uskog raspona.

Euro je tako oslabio za blagih 0,1 posto prema dolaru, na 1,1905 dolara, no zadržao se iznad najnižih nivoa u 2018. godini, od 1,1823 dolara, na koje je nakratko pao u srijedu.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, ojačao je pritom za blagih 0,1 posto, na 92,744 boda. Drži se tako ispod najviših nivoa u 4,5 mjeseca, od 93,42 boda, koje je nakratko dosegao u srijedu.

Američkom valutom se trgovalo po više-manje nepromijenjenom kursu prema japanskoj, po 109,41 jena. Drži se tako ispod najviših nivoa u tri mjeseca od 110,05 jena, koje je dosegla 2. maja.

Trgovanje valutama je bilo uglavnom mirno na kraju aktivne sedmice pa su se kursevi vodećih valutnih parova zadržali unutar uskog raspona.

Dolar je prema korpi valuta ojačao za 0,2 posto u ovoj sedmici, što je manje od preko jedan posto koliko mu je cijena porasla u prethodne dvije sedmice, ali ostaje još uvijek na putu četvrte sedmične dobitka.

“Uspon dolara je vjerovatno sada priveden kraju. No, dakako da se jačanje dolara ne bi moglo nastaviti brzo i nesmetano kao što je to bio slučaj proteklih sedmice”, smatraju analitičari Commerzbanka, predviđajući da će američki podaci o inflaciji izazvati tek pauzu u oporavku dolara.

Potrošačke cijena u SAD-u u aprilu su, prema najnovijim podacima, rasle slabije nego što se očekivalo, što će podržati postupno povećanje kamatnih stopa, prije nego agresivnije.

Na kurs eura zasad nije imao većeg utjecaja rast prinosa na italijanske državne obveznice u kontekstu nastavljenih neizvjesnosti na političkoj sceni u Italiji, trećoj najvećoj ekonomiji eurozone.

 

seebiz.eu

O autoru

Srodni članci