Euro ojačao uslijed slabljenja dolara u neizvjesnom okruženju

Euro ojačao uslijed slabljenja dolara u neizvjesnom okruženju

Kurs eura u četvrtak je na međunarodnim tržištima nakratko dosegao 1,24 dolara, jer su ulagači prodavali američku valutu zbog neizvjesnosti na ekonomskom i političkom planu, zanemarivši rast prinosa na dugoročne američke obveznice.

Kurs eura se potom stabilizirao na 1,2387 dolara, u plusu tek blagih 0,1 posto u poređenju s prethodnim zatvaranjem. Američka valuta je prema japanskoj ojačala za 0,15 posto, na 107,39 jena.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, u takvoj atmosferi je pao jutros blagih 0,1 posto, na 89,576 bodova.

Švicarski franak se ponovo našao pod pritiskom slabljenja pa mu se kurs približio nivou od 1,20 franaka za euro, koje je posljednji put zabilježio u januaru 2015. godine, prije odluke švicarske centralne banke da odustaje od odbrane minimalnog kursa od 1,2 franka za euro, a nakon čega je franak snažno poskočio.

Dolar je u azijskom trgovanju u početku nakratko i ograničeno jačao u poređenju s razmjerima jačanja prinosa na 10-godišnje američke obveznice koji su zabilježili najveći dnevni postotni dobitak od početka marta.

Neizvjesnosti povezane s potezima američkog predsjednika Donalda Trumpa u trgovinskoj i ekonomskoj politici, kao i geopolitička situacija na Bliskom istoku, u posljednjih mjesec dana su izazivale previranja na finansijskim tržištima i pritiskala američku valutu.

Nadalje, oporavak eura s početka godine gubio je zamah, pa je kurs najvažnijih svjetskih valuta uglavnom zapeo unutar uhodanih raspona dok investitorima ne bude jasniji vremenski okvir u kojem će centralne banke zaoštravati monetarne politike.

Različita očekivanja u vezi sa kretanjem kamatnih stopa podstakla su povećanje razlike između prinosa na 10-godišnje američke državne obveznice i referentne njemačke obveznice na više od 2,3 postotna boda, pa je ona tako sada najveća od decembra 2016. godine.

Posljednji put kad je razlika u prinosima bila tolika tečaj eura je pao na najniže nivoe prema dolaru u 14 godina, no u najnovijem povećanju toga jaza ostao je gotovo neokrznut. Premda se ta razlika u protekla tri mjeseca povećala za više od 0,30 postotnih bodova, kurs eura se zadržao unutar uskog raspona između 1,2556 i 1,2154 dolara.

“Istina je da euro postupno jača, no to je uglavnom zbog dolara”, kazala je valutna analitičarka Thu Lan Nguyen koja najnovije slabljenje dolara pripisuje prije svega političkim neizvjesnostima u Sjedinjenim Državama, a ne razlikama u kamatnim stopama.

seebiz.eu

 

O autoru

Srodni članci