Euro ojačao uoči sjednice ECB-a

Euro ojačao uoči sjednice ECB-a

Euro je u četvrtak ojačao prema mnogim značajnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima uoči sjednice Europske centralne banke (ECB) s koje bi mogle biti poslane oprezne poruke u vezi jačanja europske valute.

Euro je u takvom ozračju prema dolaru jutros ojačao blagih 0,1 posto, na 1,1928 dolara. Od početka godine prema dolaru je ojačao za više od 13 posto i najveći je dobitnik među najznačajnijim svjetskim valutama.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema ostalih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je skliznuo za 0,2 posto, na 92,14 bodova.

U fokusu tržišta je redovna sjednica ECB-a koju će ulagači pozorno pratiti zbog očekivanja mogućih komentara vezanih uz jačanje eura, posebno u kontekstu njegova prošlosedmičnog skoka iznad 1,20 dolara po prvi put u 2,5 godine.

Prema najnovijoj anketi Reutersa, samo 15 od 66 ekonomista očekuje da će ECB najaviti smanjenje mjesečnih kupovina imovine na današnjoj sjednici, što je snažan zaokret u usporedbi s anketom od prije mjesec dana kada je više od polovine ispitanika očekivalo takav potez.

Dolaru je podršku u srijedu pružila vijest da je američki predsjednik Donald Trump postigao dogovor s demokratima o produljenju roka za povećanje plafona zaduživanja države do sredine decembra, no napetosti na geopolitičkom planu priječe njegove veće dobitke. Sjeverna Koreja ostaje u fokusu tržišta čija zabrinutost zbog nuklearnih testiranja nimalo ne jenjava.

Od važnijih događaja za valutna tržišta, ulagači će tijekom dana pratiti i sjednicu švedske centralne banke Riksbank premda se ne očekuju promjene kamatnih stopa. Švedska kruna jedina je značajnija svjetska valuta koja je ove godine jačala prema euru, a tržišni promatrači očekuju da će kruna nastaviti jačati ako će Riksbank signalizirati moguće povećanje kamatnih stopa.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci