Euro ojačao prvi put nakon šest sedmica

Euro ojačao prvi put nakon šest sedmica

Na svjetskim valutnim tržištima kurs eura je blago porastao prema dolaru prošle sedmice, po prvi put nakon šest sedmica gubitaka, no znatno je oscilirao zbog nesigurnosti na italijanskoj političkoj sceni i trgovinskih tenzija.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, prošle sedmice je oslabio za 0,1 posto, na 94,05 bodova, a u jednom trenutku je dosegao 94,45 bodova, najviši nivo od polovine novembra prošle godine.

Pritom je cijena američke valute prema japanskoj ojačala za 0,1 posto, na 109,50 jena.

No, američka valuta je oslabila u odnosu na europsku, pa je kurs eura porastao za 0,1 posto, na 1,1660 dolara.

Polovinom sedmice činilo se da će euro zabilježiti gubitak prema dolaru sedmu sedmicu zaredom, s obzirom na to da je njegov kurs zaronio na samo 1,1510 dolara, najniži nivo u 10 mjeseci.

Bila je to posljedica nesigurnosti na italijanskoj političkoj sceni nakon što je tamošnji predsjednik prvo odbio potvrditi vladu koalicije dviju protusistemskih stranaka Lige i Pokreta 5 zvijezda.

No, kasnije je formirana koalicijska vlada, pa su izbjegnuti prijevremeni parlamentarni izbori.

Zahvaljujući tome, euro se do kraja sedmice oporavio i ponovo primakao nivou od 1,17 dolara.

Znatne oscilacije kurseva su bile i posljedica trgovinskih napetosti jer je Washington krajem sedmice izvijestio da je uveo carine od 25 posto na uvoz čelika i od 10 posto na uvoz aluminija iz EU-a, Kanade i Meksika.

Meksiko je odmah uzvratio uvođenjem carina na uvoz poljoprivrednih i industrijskih proizvoda iz SAD-a, dok je Kanada najavila carine na 12,8 milijardi dolara vrijedan izvoz SAD-a u tu zemlju. Protumjere je najavila i Europska unija.

Trgovinske napetosti između SAD-a i njegovih trgovinskih partnera traju još od marta, kada je predsjednik SAD-a Donald Trump prvi put najavio carine na uvoz metala. Od tada trgovinske napetosti jačaju ili slabe, ovisno o tome odobri li Washington nekim zemljama izuzeće od carina ili ne.

Podršku dolaru su pružili u petak bolji nego što se očekivalo podaci o zapošljavanju u SAD-u. U maju je broj zaposlenih porastao za 223 hiljade, pri čemu je stopa nezaposlenosti pala na 3,8 posto, najniži nivo u 18 godina.

Plaće su porasle više nego što se očekivalo, za 0,3 posto na mjesečnom nivou, što je podstaklo špekulacije da bi američka centralna banka mogla ubrzati tempo povećanja kamata u ovoj godini.

FED je već jednom ove godine, u martu, povećao ključne kamatne stope, a gotovo svi analitičari smatraju da iduće povećanje kamata slijedi već u junu. Potom bi centralna banka u septembru mogla povećati kamate po treći put u ovoj godini.

Nakon izvještaja o snažnom rastu zapošljavanju u SAD-u porasli su i izgledi za četvrto povećanje kamata FED-a u ovoj godini. Tako sada trgovci novcem procjenjuju da postoji 36 posto izgleda da će FED kamate povećati i u decembru, dok su prije tog izvještaja procjenjivali da šanse za to iznose oko 32 posto.

seebiz.eu

O autoru

Novinar portala

Srodni članci