Euro ojačao nakon najava ukidanja monetarnih poticaja u eurozoni

Euro ojačao nakon najava ukidanja monetarnih poticaja u eurozoni

Euro je u srijedu ojačao prema dolaru i švicarskom franku na međunarodnim tržištima valuta nakon što su dužnosnici izjavili da bi Europska centralna banka (ECB) do kraja godine mogla ukinuti poticajne mjere i da se inflacija vraća na zacrtani nivo.

Euro je oko podneva ojačao prema dolaru za 0,5 posto i njime se trgovalo po 1,1780 dolara. Dosegao je i najviši nivo u osam dana prema švicarskom franku, od 1,1640 franaka.

Dolarov indeks prema korpi šest ostalih ključnih svjetskih valuta pao je za 0,3 posto, na 93,604 boda, najniži nivo u deset dana.

Nakon što su na program kupovine obveznica potrošili nekih 2.550 milijardi eura, u ECB-u su počeli raspravljati o ukidanju tih poticajnih mjera u ovoj godini budući da je prijetnja pada cijena splasnula, a aktivnosti u eurozoni bilježe najsnažniji period rasta u deset godina.

Mnogi trgovci su očekivali da će bančini dužnosnici na sjednici zakazanoj 14. juna ponovo iskazati oprez s obzirom na neizvjesnost koju je proizvela politička kriza u Italiji.

Danas je glavni ekonomist ECB-a Peter Praet kazao da će se na sjednici raspravljati o mogućem ukidanju programa kupovine obveznica.

Guverner njemačke centralne banke je kazao ujedno da su očekivanja tržišta o ukidanju tog programa u ovoj godini sasvim logična.

Ti istupi su danas podržali euro.

“Trgovci su već u cijene uračunali podizanje kamatnih stopa u SAD-u; to znači da je ECB najvjerovatniji okidač za pojačane oscilacije, a očekujem da će se one nastaviti i u danima do sjednice”, kazao je Ulrich Leuchtmann iz Commerzbanka.

“Nije toliko važno hoće li ECB objaviti ukidanje kvantitativnog ublažavanja sada ili u julu već hoće li to uistinu označiti kraj nekonvencionalne monetarne politike i stoga potaknuti očekivanja o podizanju kamatnih stopa”, dodao je Leuchtmann.

Rasprave o ukidanju poticaja dodatno su se razmahale nakon što je europski statistički ured procijenio da je inflacija u eurozoni u maju dosegla 1,9 posto, nivo koji ciljaju u ECB-u. U aprilu je iznosila 1,2 posto.

Izjave Jensa Weidmanna i Petera Praeta potisnule su ujedno u drugi plan Italiju čiji je novi premijer Giuseppe Conte obećao radikalne promjene.

“Tržište će se od sada fokusirati na ECB. Politika u Italiji i Španiji past će u drugi plan budući da su obje zemlje dobile nove vlade”, tumači Kazushige Kaida iz State Street Banka.

seebiz.eu

O autoru

Srodni članci