Euro nadomak najviših nivoa u tri sedmice

Euro nadomak najviših nivoa u tri sedmice

Kurs eura u četvrtak je na međunarodnim tržištima ojačao prema dolaru nadomak najviših nivoa u tri sedmice nakon dobrih pokazatelja iz njemačke industrije, no dobitci su ograničeni jer ulagači čekaju zapisnik sa sjednice američke centralne banke Fed.

Euro je jutros u jednom trenutku ojačao za 0,5 posto prema dolaru, na 1,1711 dolara, te mu se cijena približila najvišim nivoima u tri sedmice, od 1,1722 dolara.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je, skliznuo za 0,34 posto, na 94,34 boda, najniži  nivo u posljednjih sedam dana.

Podršku euru pružio je podatak njemačkog statističkog ureda Destatisa koji je pokazao rast industrijskih narudžbi u maju na mjesečnom nivou za 2,6 posto, nakon revidiranog pada od 1,6 posto u aprilu. Na godišnjem su nivou nove narudžbe porasle za 4,4 posto, daleko snažnije u usporedbi s revidiranim 0,8-postotnim rastom u aprilu.

Dodatnu podršku zajedničkoj europskoj valuti pružili su medijski izvještaji prema kojima bi se Europska centralna banka (ECB) mogla pripremati za povećanje kamatnih stopa u septembru ili oktobru iduće godine. Takvim je valutnim kretanjima također pridonio mršav promet na tržištima jer američka tržišta nisu radila zbog državnog praznika.

No, trguje se i dalje oprezno zbog približavanja krajnjeg roka, 6. jula, kada bi Washington trebao prema ranijim najavama uvesti carine na uvoz iz Kine.

U fokusu ulagača tijekom dana bit će zapisnik sa zadnje sjednice Feda u kojem ulagači žele vidjeti hoće li potvrditi da ostaju pri planiranom povećanju kamatnih stopa u još dva navrata do kraja godine. U petak će zbog daljnjih smjernica pratiti ključno izvještaja o zaposlenosti, uključujući i podatke o plaćama.

“Euro je blagu podršku dobio od njemačkih ekonomskih pokazatelja, no zabrinutosti u vezi trgovine ostat će glavne teme na tržištu, premda je danas ključni događaj objava Fedova zapisnika”, ocijenio je Kenneth Broux, valutni analitičar u Societe Generalu.

seebiz.eu

O autoru

Srodni članci