Euro na putu najvećeg sedmičnog dobitka u proteklih mjesec dana

Euro na putu najvećeg sedmičnog dobitka u proteklih mjesec dana

Euro je u petak blago ojačao prema dolaru na međunarodnim tržištima i na putu je najvećeg sedmičog dobitka u posljednjih mjesec dana jer je fokus ulagača preusmjeren s političkih napetosti na bolje izglede za ekonomiju eurozone.

Euro je u takvoj atmosferi jutros ojačao za 0,1 posto, na 1,1839 dolara. Od početka sedmice cijenama mu je prema dolaru porasla za oko jedan posto, što znači da je na putu najvećeg dobitka od sedmice koju je završio 9. septembra.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je skliznuo blagih 0,1 posto, na 92,970 bodova, i na putu je gubitka od 0,9 posto u ovoj sedmici.

Pritom je dolar prema jenu skliznuo za 0,13 posto u poređenju s prethodnim zatvaranjem tržišta, na 112,11 jena.

Potražnja za europskom zajedničkom valutom jačala je i zahvaljujući snažnim trgovinskim pokazateljima iz Kine, a i zbog slabljenja dolara nakon opreznih ovosedmičnih komentara iz američke centralne banke.

Fokus tržišta sada se preusmjerava sjednici Europske centralne banke (ECB), koja će se održati u oktobru. Kako doznaje Reuters od pet dobro upućenih izvora, u ECB-u su uglavnom saglasni oko toga da na oktobarskoj sjednici najave produljenje važenja programa kupnji obveznica, ali u manjim mjesečnim iznosima, a spominje se pritom moguće devetomjesečno produljenje primjene tog programa.

“Ako se nastavi oporavak ekonomije eurozone i ECB krene u smjeru normalizacije monetarne politike, kroz približno 18 mjeseci može se očekivati da će se kurs eura kretati iznad 1,30 dolara”, kazao je Kit Juckes, valutni analitičar u Societe Generaleu.

Dolar je na putu najvećeg sedmičnog gubitka u proteklih više od mjesec dana, nakon što su pritisci na njegovo slabljenje u ovoj sedmici jačali sa slabljenjem prinosa na referentne 10-godišnje američke državne obveznice.

Prošlog petka dolarov indeks je zabilježio najviši nivo u 10 sedmica, od 94,267 bodova, jer su zbog snažnih podataka o plaćama u SAD-u ojačala očekivanja da će FED u decembru podići ponovo kamatne stope.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci