Euro i funta ojačali, prigušeno trgovanje zbog trgovinskih napetosti

Euro i funta ojačali, prigušeno trgovanje zbog trgovinskih napetosti

Euro je u utorak na međunarodnim tržištima ojačao jer su popustile zabrinutosti u vezi sa italijanskim dugom, dok je kod većine drugih valuta, izuzev britanske, kretanje kurseva bilo prigušeno zbog bojazni u vezi sa američko-kineskom trgovinom.

Euro je tako prema dolaru jutros ojačao za 0,4 posto, na 1,1644 dolara. Podršku mu je pružio ovosedmični pad troškova zaduživanja za italijansku vladu nakon što je ministar privrede Giovanni Tria u ponedjeljak predvidio da će prinosi na državne obveznice pasti.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je pao za 0,3 posto, na 94,895 bodova, što je nedaleko njegovih najnižih nivoa od kraja augusta.

Na strani većih dobitnika bila je britanska funta, nakon što je glavni EU-ov pregovarač za Brexit Michel Barnier u ponedjeljak izjavio da je realistično očekivati da će dogovor o brexitu biti postignut kroz šest do osam sedmica. Pod utjecajem takvih izjava funta je snažno ojačala prema dolaru, nakratko dosegnuvši 1,3052 dolara, najviši nivo od 2. augusta. Jutros je funta tako nastavila jačati, postigavši u jednom trenutku cijenu od 1,3087 dolara.

Dolar je u takvoj atmosferi ojačao za 0,4 posto prema jenu, pa se njime jutros trgovalo po 111,50 jena.

Na dobitku prema dolaru jutros su ponovo bile i švedska i norveška valuta. Obje krune su pritom ojačale za više od 0,5 posto.

Švicarski franak jutros je oslabio za 0,2 posto prema euru kojim se tako trgovalo po 1,1329 franaka, jer je jačanje zajedničke valute prigušilo potražnju za švicarskom, također, valutom utočištem.

Na tržištima se i dalje osjeća nervoza zbog mogućih novih carina na uvoz kineske robe u Sjedinjene Države, u kontekstu jačanja napetosti na trgovinskom planu te dvije ekonomske sila, a pod pritiskom su jutros tako bile i valute ekonomije u nastajanju.

“Čini se da je riječ o miksu oprezne atmosfere spram tržišta u nastajanju, olakšanja zbog povoljnih poruka iz italijanskog ministarstva finansija u vezi sa budžetskim deficitom i državnim dugom te zabrinutosti u vezi sa mogućim novim američkim carinama na uvoz kineske robe i neizvjesnosti pred sjednicu Europske centralne banke (ECB) u četvrtak”, smatra valutna analitičarka Commerzbanka Antje Praefcke.

Na ovosedmičnoj sjednici ECB-a investitori ne očekuju promjene u sadašnjoj monetarnoj politici.

seebiz.eu

O autoru

Srodni članci