EU traži angažman u proizvodnji baterija

EU traži angažman u proizvodnji baterija

Europska unija će okupiti iduće sedmice čelnike automobilskih, hemijskih i inženjerskih kompanija kako bi raspravili o proizvodnji baterija u Europi koja bi konkurisala azijskim i američkim proizvođačima.

Skup će biti održan iduće srijede u Briselu, a među pozvanima su predstavnici njemačke hemijske grupe BASF, proizvođača automobila Renault i Daimler, te inženjerske kompanije Siemens. Potpredsjednik Europske komisije Maroš Šefčovič je izjavio kako bi EU mogao finansijski podržati stvaranje konzorcija u tom sektoru.

“Naše ambicije su stvaranje stvarne proizvodnje u EU, s komplatnim lancem, uključujući i recikliranje”, poručio je Šefčovič u srijedu u elektronskoj poruci Reutersu. “Podrška uvođenju baterija u upotrebu jednostavno je imperativ ako ozbiljno razmišljamo o prelazu na e-mobilnost”, rekao je potpredsjednik EK. Dolazak u Brisel su najavili i njemački proizvođač automobila Volkswagen, Totalova podružnica za baterije Saft Group, dobavljač automobilskih dijelova Continental AG i proizvođač materijala Umicore.

Europa treba “Airbus u segmentu baterija”, složio se s Šefčovičem Egbert Lox, potpredsjednik kompanije Umicore, proizvođača materijala za automobilsku industriju i baterija, podsjetivši da su se proizvođači aviona 70-ih godina prošlog stoljeća udružili kako bi postali konkurentni američkom Boingu.

“To je dobra inicijativa u pravom trenutku”, izjavio je glasnogovornik Volkswagena, čelnik čijeg je brenda prošlog mjeseca pozvao industriju da osnuje regionalnog dobavljača baterija. Europski proizvođači automobila žele električnim automobilima ubrzati prijelaz na nultu emisiju štetnih plinova s obzirom na postroženu regulaciju na nivou EU-a u sklopu ostvarivanja zacrtanih ciljeva zaštite klime. Iako europski proizvođači automobila sastavljaju akumulatorske baterije za električne automobile, Europa nije važan igrač u proizvodnji baterijskih ćelija, ključnih komponenti baterija koje se sada uglavnom proizvode u Aziji.

Na tržištu dominiraju japanski Panasonic i NEC, korejski LG i Samsung, kineski BYD i CATL, te američki proizvođač Tesla. Ako prodaja električnih vozila poraste, kako očekuju mnogi proizvođači automobila, razvoj europskih kapaciteta proizvodnje ćelija mogao bi stajati čak 30 milijardi dolara, navode u bilješci analitičari Bernstein Researcha. Potražnja za električnim automobilima još je uvijek slaba zbog ograničene infrastrukture za punjenje strujom i visokih troškova kupnje vozila. To bi se moglo promijeniti ovisno o tempu pada cijena baterija. Samo u 2016. godini su pale za 18 posto, napominje Reuters, a prenosi Energypress.

Agencije/L.Đ

O autoru

Srodni članci