EU: Novo proširenje 2025.

EU: Novo proširenje 2025.

EU se priprema da odredi 2025. kao krajnji rok za slijedeći talas proširenja, ali sporovi na Balkanu bi mogli da ga odgode. U novoj strategiji, čije se usvajanje očekuje 14. februara, Europska komisija kaže da “partneri na Zapadnom Balkanu imaju historijsku mogućnost. Po prvi put perspektiva njihovog pristupanja ima najbolji vremenski okvir”.

Uz jaku političku volju, sprovođenje stvarnih reformi i trajno rješenje sporova sa susjedima, Crna Gora i Srbija bi trebale da budu spremne za članstvo do 2025.″, kaže se u tekstu u koji je uvid imao EUObserver, prenosi euractiv.rs.

U tekstu se, također, govori da Albanija, BiH, Makedonija i Kosovo do tada “također treba da uveliko napreduju na europskom putu”.

Dokument predstavlja zaokret u odnosu na ono što je predsjednik Komisije Juncker rekao 2014. kako proširenja neće biti u skorijoj budućnosti.

Srbija i Crna Gora su otvorile pristupne pregovore. Albanija i Makedonija se nadaju početku pregovora u 2018, ukoliko Makedonija riješi problem imena države sa Grčkom. Bosna se trudi da dobije status kandidata za EU, dok Kosovo razmatra formalni zahtev za taj status, prenosi euractiv.rs.

O autoru

Novinar portala

Srodni članci