EU nastavlja podršku BiH u prevenciji i borbi od poplava

EU nastavlja podršku BiH u prevenciji i borbi od poplava

Rezultati projekta podizanja svijesti stanovništva o opasnostima od poplava i nivoa spremnosti na odgovor na poplave ‘FloodLife’, uz impresivnu pokaznu vježbu na vodi, predstavljeni su u petak 15. septembra u Rafting klubu Kanjon u Banjoj Luci.

Osnovni cilj projekta FloodLife je jačanje odgovornosti civilnog sektora i javnosti u odgovoru na prirodne nepogode izazvane klimatskim promjenama, s posebnim akcentom na poplave.

Tokom prezentacije predstavljeni su internet portal www.poplave.org i mobilna aplikacija SOS, informativni materijali i edukativni vodiči kako postupati u slučaju poplava. Prezentaciji su prisustvovali šef Delegacije Europske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars-Gunar Wigemark, ministrica porodice, omladine i sporta u Vladi RS Jasmina Davidović, predstavnici opština Prijedor, Čelinac, Oštra Luka, predstavnici entitetskih Republičkih uprava civilne zaštite, te drugi uvaženi gosti.

“Gotovo svakog dana vidimo da poplave i različite prirodne nepogode pogađaju ljude kako u regionu i na području Evropske unije, tako i u cijelom svijetu, i upravo to nas podsjeća koliko je važno imati uspostavljen sistem upozoravanja građana koji je dovoljno brz i efikasan. Zbog toga je projekat FloodLife važan, jer pomaže u pripremi za vanredne situacije i poplave. Optimističan sam kada vidim da su naučene lekcije i da je veliki broj službi uključen u podizanje spremnosti na poplave, a željeli bismo da vidimo još veću saradnju koja će uključiti i zemlje u regionu”, rekao je ambasador Wigemark.

Ambasador Wigemark je predstavnicima partnerskih opština dodijelio opremu za spasavanje za jedinice lokalnih civilnih zaštita u vidu 18 kompleta lične opreme i tri čamca. U opremu za spasavanje i komunikaciju za potrebe trening centra i partnerskih opština Europska unija je uložila više od 100.000 KM, dok je Trening centru uručena profesionalna oprema u vrijednosti od 10.000 KM.

”Kroz projekat FloodLife nabavljena je vrhunska oprema i opremljena učionica gdje su obuke već prošli pripadnici civilnih zaštita i volonteri, a to je samo početak, jer nam je plan da jačamo i povećavamo naše kapacitete. Mi smo prvi i jedini Rescue 3 sertifikovani centar u zemlji, ali i šire. Poruka koju šaljemo svima jeste “Dođite na trening” jer želimo da svako nauči barem osnove kako pomoći sebi i drugima u slučaju poplave”, rekao je Aleksandar Pastir, predsjednik RK i SaR Kanjon.

Grad Banja Luka, na čijoj je teritoriji SaR Kanjon, partnerska je opština projekta FloodLife, a gradski Odsjek za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice od samog početka je uključen u njegovu implementaciju.

„Projekti kakav je FloodLife nam govore da je preventivno djelovanje najvažnije i zato želim da se u ime naših lokalnih zajednica zahvalim onima koji su učestvovali u ovom projektu. Iskustva nam govore da je od izuzetne važnosti da stanovništvo zna kako se ponašati u situacijama elementarnih nepogoda, ali i da nadležne službe imaju znanje i opremu da odgovore na te izazove“, kazao je zamjenik gradonačelnika Banje Luke Srđan Amidžić.

Aspekt kojem je u projektu FloodLife posvećena posebna pažnja je upotreba informacionih tehnologija u cilju upozoravanja građana na različite opasnosti.

Kroz ovu aktivnost razvijena je mobilna aplikacija SOS koja služi za rano upozoravanje na opasnosti, dobijanje obavještenja o promjenama stanja vodostaja, upozorenja od nadležnih službi, komunikaciju s bliskim osobama, slanje zahtjeva za pomoć, ali i za komunikaciju volontera s operaterima civilne zaštite koji koriste web platformu ove aplikacije.

“Skepticizam kada se radi o upotrebi informacionih tehnologija u sistemu upozoravanja na različite opasnosti, razbijaju primjeri izuzetno uspješnog korištenja ovakvih sredstava komunikacije u svijetu, te je sigurno da će vrlo brzo i kod nas ovo postati svakodnevica”, rekao je Zoran Gajić, predsjednik Upravnog odbora NVO Exit centra.

Nakon obilaska učionice trening centra, pokaznom vježbom polaznici obuka demonstrirali su jedan način spasavanja na vodama, odnosno praktično znanje koje su stekli.

“Koliko je sugestivna bila prezentacija o opasnostima od poplava, pomislila sam da će sad da se desi neka poplava”, rekla je vidno impresionirana ministrica Davidović.

Projekat FloodLife finansira Evuropska unija u vrijednosti od 220.000 eura, a sprovodi NVO Exit Centar u saradnji sa Rafting klubom Kanjon, opštinama Banja Luka, Čelinac, Oštra Luka i Prijedor, Hidrometeorološkim zavodom Republike Srpske i Razvojnom agencijom Čelinac.

 

L.Đ

O autoru

Srodni članci