Aktuelno:
EU finansijski paket MiFID II za promjenu globalnog poslovanja

EU finansijski paket MiFID II za promjenu globalnog poslovanja

Finansijski paket EU-a poznat kao MiFID II  radikalno će promijeniti način na koji kompanije posluju širom svijeta. Regulatori bloka 28 zemalja članica već se pripremaju za provedbu paketa MiFID II. Međutim, ovaj finansijski paket neće biti samo mjenjač za europske banke, menadžere i investicijske fondove već i za zemlje poput Turske, koje moraju uskladiti zakonodavstvo s EU.

Povećanje transparentnosti u poslovanju će utjecati na industriju finansijskih usluga u svakoj zemlji koja posluje s Europom. Naprimjer, pristup europskim finansijskim tržištima banke izvan EU bit će pažljivo regulisani. U 2007. godini, Europska komisija je izdala prvu direktivu o tržišnim finansijskim uslugama, poznatu kao MiFID. MiFID II je sveobuhvatna revizija koja će poboljšati funkcionisanje finansijskih tržišta u svjetlu finansijske krize i jačanje zaštite investicija. Očekuje se da direktiva stupi na snagu u 2017. godini.

Prema direktivi o tržištima finansijskih instrumenata (Markets in Financial Instruments Directive – MiFID II) ograničenje tržišnih pozicija u robnim derivatima ili maksimalni broj ugovora koje investitor može imati, kretat će se od pet do 35 posto u zavisnosti od tržišta. Ovaj sistem treba da stupi na snagu do 2017. godine.

Anadolija/L.Đ

O autoru

Srodni članci