EU će sufinansirati izgradnju Pelješkog mosta s 357 miliona eura

EU će sufinansirati izgradnju Pelješkog mosta s 357 miliona eura

Sredstva za taj projekat planirana u državnom budžetu za ovu godinu iznose 261,8 miliona kuna, za 2018. se planira 885,39 miliona kuna, a 2019. 815,9 miliona kuna, dakle ukupno 1,96 milijardi kuna.

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je kazao da će Europska komisija iduće sedmice dovršiti sve interne procedure za sufinansiranje projekta cestovne povezanosti s južnom Dalmacijom, za izgradnju Pelješkoga mosta, pristupnih autocesta i stonske obilaznice, te da će Hrvatska za to iz EU budžeta dobiti 357 miliona eura.

Kako je rekao na početku sjednice Vlade, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac dobila je poziv povjerenice za regionalnu politiku EK Corine Cretu za 7. juna. te da će Europska komisija dovršiti sve svoje interne procedure za sufinansiranje do sada najvećeg projekta “kojeg smo uopće imali iz sredstava EU i iz proračuna EU”.

“Riječ je o projektu koji se zove cestovna povezanost s južnom Dalmacijom, znači za izgradnju Pelješkoga mosta, izgradnju pristupnih autocesta, izgradnju stonske obilaznice”, rekao je Plenković.

Premijer je podsjetio na odluku Vlade od 16. februara te zahvalilo ministarstvima mora, prometa i infrastrukture te regionalnog razvoja i EU fondova, te posebno Hrvatskim cestama, koje su uložile godine stručnog rada za realizaciju toga projekta.

“Od EU, iz europskog proračuna ćemo dobiti 357 milijuna eura sredstava, čime će se ovaj projekt u tri faze implementirati između 2017. i 2021. godine. Riječ je o strateškom projektu ne samo za Dubrovačko-neretvansku županiju i njezin južni dio, nego za cijelu RH i u kontekstu naših priprema za ispunjavanje kriterija za ulazak u šengenski prostor”, izjavio je premijer.

Zaključio je kako se nakon niza godina govorenja o ovome projektu došlo u fazu da su sredstava osigurana kako iz budžeta tako i ogromnim sredstavima iz EU budžeta.

Vlada je na sjednici u februaru donijela odluku o finansiranju projekta “Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom”, koji uključuje i izgradnju Pelješkog mosta, vrijednog 430,2 miliona eura, odnosno 3,2 milijarde kuna.

Tom Vladinom odlukom zadužilo se Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture da do pozitivnog okončanja cjelokupnog postupka dodjele sredstava EU-a osigura novac za finansiranje prihvatljivih troškova tog projekta.

Sredstva za taj projekat planirana u državnom budžetu za ovu godinu iznose 261,8 miliona kuna, za 2018. se planira 885,39 miliona kuna, a 2019. 815,9 miliona kuna, dakle ukupno 1,96 milijardi kuna.

Od ukupnog iznosa prihvatljivih troškova koji su planirani u državnom budžetu, Hrvatska je očekivala sufinansiranje od Europske komisije u vrijednosti do 85 posto ili 357,2 miliona eura.

Tom odlukom se ujedno Hrvatskim cestama omogućilo donošenje odluke o odabiru putem postupka javne nabave te potpisivanje ugovora s odabranim ponuditeljima. Također, ta kompanija se obavezuje da osigura sredstva za plaćanje poreza na dodanu vrijednost te za sve ostale neprihvatljive troškove vezane za sprovedbu projekta.

Projekat cestovne povezanosti s južnom Dalmacijom je ocijenjen kao najbolje rješenje za prometno povezivanje razdvojenog teritorija Hrvatske, a predviđa tri glavne faze: prva je Pelješki most u duljini od 2,4 kilometra; druga su pristupne ceste na Pelješcu Duboka (D8) – Zaradeže (D414) u duljini od 12,04 kilometra i treća je obilaznica Stona Zaradeže (D414) – Donta Doli (D8) – Prapratno (D414) i izgradnju obilaznice Prapratno (D414) – Donta Doli (D8) u duljini od 18,09 kilometara.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci