Energopetrol bi mogao dobiti novog vlasnika u februaru

Energopetrol bi mogao dobiti novog vlasnika u februaru

Kompanija Energopetrol bi u februaru mogla dobiti novog većinskog vlasnika, ako proces emisije novih dionica bude uspješan, odnosno ako se pojavi novi investitor.

Energopetrol će u januaru i februaru emitirati nove dionice koje će ponuditi investitorima.

Proces dokapitalizacije kroz emisiju novih dionica najčešće ne vodi ka promjeni većinskog vlasnika. Obično je riječ o manjinskim paketima koje investitori kupuju i postaju suvlasnici firme koja zauzvrat dobija svježi kapital.

No, u ovom slučaju stvar je potpuno drugačija jer će Energopetrol ponuditi čak 10.480.000 dionica, što je čak dvostruko više od trenutnog broja dionica ove firme (5.492.922).

Drugim riječima, ako bi neka druga kompanija kupila sve ove dionice ona bi postala većinski vlasnik Energopetrola i imala bi oko 65 posto vlasništva.

U tom slučaju udio INA-e koji sad iznosi 67 posto spao bi na 23 posto, dok bi udio Vlade Federacije spao sa 22 na oko 7 posto, piše BiznisInfo.

Povećanje INA-inog udjela

Druga mogućnost je da dionice kupe trenutni dioničari Energopetrola, koji imaju pravo preče kupovine.

S obzirom na to da Vlada FBiH sigurno neće ići u kupovinu dionica, a da mali dioničari za to nemaju novca, jedina mogućnost je da dokapitalizaciju izvrši INA. U tom slučaju INA bi postala vlasnik preko 88 posto dionica.

Ovaj potez bi imao smisla jer INA svakako u potpunosti kontroliše ovu kompaniju i jedina je koja od nje ima koristi.

Kupovinom dionica, INA bi praktično sama sebi isplatila novac, a zauzvrat bi povećala svoj udio u firmi bez da kupuje dionice Vlade i malih dioničara.

INA je ranije pokušala otkupiti dionice Vlade i malih dioničara po cijeni od 2,3 KM po dionici, ali su oni odbili njenu ponudu.

Podsjetimo, Komisija za vrijednosne papire FBiH je donijela 23. novembra rješenje kojim se odobrava Energopetrolu emisija redovnih dionica javnom ponudom. Bit će ponuđeno 10.480.000 dionica po cijeni od 12,50 KM, što ukupno iznosi 131 milion maraka.

Komisija je donijela ovu odluku uprkos činjenici da se predstavnik Vlade FBiH u NO Energopetrola Hermedin Zornić usprotivio namjeri emisije dionica. Ovim se pokazalo da Vlada nema nikakvog utjecaja na poslovanje Energopetrola.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci