Elif Shafak – revolucionarna moć raznolike misli

Elif Shafak – revolucionarna moć raznolike misli

Elif Shafak je rođena u Strazburu. Detinjstvo i mladost je provela u Ankari, Madridu, Amanu, Kelnu, Istanbulu, Bostonu, Michigenu i Arizoni. Završila je Odsjek za međunarodne odnose na ODTU Univerzitetu, postdiplomske studije je pohađala na Odsjeku za ženske studije istog fakulteta, dok je doktorat odbranila iz oblasti političkih nauka.

Za svoj prvi roman “Pinhan” dobila je 1998. godine nagradu Mevlana. Uslijedili su “Ogledala grada” i “Pogled” za koje je je dobila nagradu Udruženja pisaca (2000). Nakon toga objavljeni su bestseleri “Vašljiva palata” (2002) i roman “Čistilište” (2004), koji je napisala na engleskom jeziku. U knjizi “Plima” (2005) sakupljeni su njeni eseji o ženskom pitanju, individualnosti, kulturnim podjelama, jeziku i književnosti. Njen roman “Istanbulsko kopile”, objavljen 2006. godine, bio je roman godine. Nakon toga, napisala je prvu autobiografsku knjigu “Crno mlijeko”, roman koji mjesecima nije silazio sa top lista najčitanijih knjiga.

Elif Shafak do sada je objavila 15 knjiga koje su objavljene na 48 jezika. Njena djela su o ženama, manjinama, doseljenicima, supkulturama i mladosti. Njen posao se temelji na različitim kulturama i literarnim tradicijama, kao i na historiji, filozofiji, sufizmu i kulturnoj politici.

Važno je istaći i da piše povremeno za poznate svjetske magazine poput: New York TimesWashington TimesWall Street JournalThe Economist i The Guardian.

Shafak je neposredno iskusila osiromašenje koje može donijeti gubitak raznolikosti – i poznaje revolucionarnu moć većine suočene s autoritarizmom. “Od populističkih demagoga, naučit ćemo da je demokracija neophodna”, kaže autorica Elif Shafak. “Od izolacionista naučit ćemo da je globalna solidarnost potrebna. Od tribalista naučit ćemo o ljepotama kozmopolitizma”. Ovim strastvenim, osobnim govorom podsjeća nas da politika, emocije i identitet nisu “crno-bijeli”. Njeno predavanje možete pogledati OVDJE.

 

O autoru

Srodni članci