Elektroenergetičari BiH: Nema novca bez strategije

Elektroenergetičari BiH: Nema novca bez strategije

Bosanskohercegovačka energetska politika u narednom periodu morala bi dinamičnije i transparentnije pratiti i primjenjivati zahtjeve europske energetske politike, a ako hoće da koristi sredstva iz pristupnih fondova Europske unije neophodno je da ima strateške dokumente funkcionisanja i razvoja energetskog sektora.

U Bosanskohercegovačkom komitetu međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (CIGRE) smatraju da BiH ima organizacione i ljudske resurse koji u kratkom vremenu mogu pripremiti ove dokumente. O tome će biti riječi i na današnjoj sjedenici Upravnog odbora ove strukovne organizacije zakazanoj u Sarajevu.

Sjednica je između ostalog posvećena završnim pripremama za održavanje 13. Savjetovanja bh. elektroenergetičara, a biće održano u Neumu od 17. do 21. septembra. Prema dostavljenim materijalima na savjetovanju će biti prezentirano 158 stručnih referata u čijoj je izradi učestvovalo oko 400 autora i koautora što je svojevrstan rekord u odnosu na prethodno održane.

Upravni odbor kojim predsjedava Edhem Bičakčić donijeće i odluku o dodjeli priznja za životno djelo za koju su nominovana četiri istaknuta pojedinca jer su dali nesebičan doprinos unapređenju, stjecanju i razmjeni znanja i iskustava u oblasti elektroenergetike.

Priznanja će biti uručena na Skupštini bh. komiteta CIGRE u Neumu.

Prema planu rada ovog komiteta za naredne dvije godine, koji će Upravni odbor također razmotriti težište buduće aktivnosti biće povećanje broja članova, saradnja sa komitetima susjednih država, organizacija savjetovanja o elektrodistribuciji, nastavak izdavanja časopisa „Bosanskohercegovačka elektroenergetika“.

Agencije/L.Đ

O autoru

Srodni članci