Eksproprijacija za autoputeve će koštati 116 miliona KM

Eksproprijacija za autoputeve će koštati 116 miliona KM

Eksproprijacija zemljišta za autoputeve Gradiška – Banja Luka i Banja Luka – Doboj koštat će Republiku Srpsku 116 miliona maraka, odnosno milion KM po kilometru.

U „Autoputevima RS“ su za rekli da je do sada po osnovu izuzimanja zemljišta za potrebe izgradnje autoputeva Gradiška – Banja Luka i „9. januar“ isplaćeno oko 96 miliona KM.

Međutim, s obzirom na to da svi imovinski odnosi nisu riješeni na autoputu Banja Luka – Doboj, ta cifra će se povećati za dodatnih 20 miliona KM.

Naveli su da prosječna cijena eskproprijacije po kilometru iznosi milion KM te da su time potvrđene prvobitne procjene o tome koliko će eksproprijacija koštati.

„Rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na trasi autoputa Gradiška – Banja Luka koštalo je 46 miliona KM, dok je za autoput „9. januar“ do sada isplaćeno 49,9 miliona KM. Za potrebe izgradnje prilaznih saobraćajnica na autoputu „9. januar“ pripremljena je dodatna eksproprijacija, čije je sprovođenje u toku, tako da bi do njenog okončanja, po ovom osnovu, trebalo da bude izdvojeno dodatnih 20 miliona KM“, kazali su u „Autoputevima“.

Za izgradnju autoputa „9. januar“ do sada je izvršena eksproprijacija nešto više od pet miliona kvadratnih metara.

„S obzirom na to da je na ovom autoputu u toku dodatna eksproprijacija zemljišta za potrebe izgradnje pristupnih puteva, po okončanju tog postupka, ukupna cijena eksproprijacije bit će nešto veća od sadašnje“, naglasili su u ovom javnom preduzeću.

Kažu i da je izgradnja autoputa u samom finišu, te tvrde da rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na bilo koji način ne može usporiti radove.

Izgradnja autoputeva u RS godinama je predmet oštre polemike u javnosti. Opozicija je konstantno tvrdila da je izgradnja autoputa Banja Luka – Gradiška bila najskuplja u regionu, a velike zamjerke su imali i na nedavna zaduženja za autoput „9. januar“.

Nakon što je Narodna skupština RS u februaru, po hitnom postupku, usvojila odluku o zaduženju RS prema Europskoj investicionoj banci za dodatno finansiranje izgradnje autoputa Banja Luka – Doboj u iznosu od 47 miliona eura, na istoj sjednici je usvojen i zaključak prema kojem je zadužena Vlada RS da u roku od 30 dana obavijesti NS RS o iznosu vlastitih sredstava koje su “Autoputevi RS” uložili u projekat izgradnje autoputa Banja Luka – Doboj sa prikazivanjem svih troškova.

Direktor „Autoputeva“ Dušan Topić rekao je ranije da su uputili Vladi RS traženu informaciju  te da su u njoj naveli da je ovo preduzeće u izgradnju autoputa „9. januar“ uložilo oko 60 miliona eura i da je u taj iznos uračunata kompletna izgradnja Mahovljanske petlje i eksproprijacija zemljišta na autoputu.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci