Eksplozivan početak godine u ekonomiji eurozone

Eksplozivan početak godine u ekonomiji eurozone

Aktivnosti u ekonomiji eurozone su porasle u januaru najsnažnijim tempom u gotovo 12 godina, procijenila je u srijedu londonska kompanija Markit, izdvajajući snažan tempo zapošljavanja i pojačane inflatorne pritiske.

Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone porastao je u januaru za pola indeksnog boda u odnosu na prošli mjesec, dosegnuvši 58,6 bodova, najviši nivo od sredine 2006. godine, izračunali su u Markitu.

“Eurozona je eksplozivno započela 2018. godinu, uz tempo rasta kakav nije viđen gotovo 12 godina”, konstatira glavni ekonomist Markita Chris Williamson.

“Ubrzanje rasta primiče podatke iz istraživanja području koje sugerira supersnažan tromjesečni rast aktivnosti od gotovo jedan posto”, dodaje Williamson.

Na početku godine uslužni sektor je nadmašio onaj proizvodni, bilježeći najsnažniji rast aktivnosti od augusta 2007. godine. U industriji su aktivnosti blago posustale.

Priljev novih narudžbi dodatno je ojačao u januaru, iako nešto blažim intenzitetom nego u decembru, iz čega u Markitu izvode zaključak o nastavljenom rastu potražnje za robom i uslugama.

Kompanije su, također, iskazale veći optimizam u pogledu netom započete godine, a zapošljavanje novih radnika je doseglo najsnažniji tempo od septembra 2000. godine, bilježe u Markitu.

Njihovi kapaciteti su unatoč tome i dalje prenapregnuti, napominje se u izvještaju.

Cjenovni pritisci su ojačali u januaru, “dijelom odražavajući poboljšanu moć određivanja cijena budući da potražnja nadmašuje ponudu”.

“S obzirom na snažan početak godine valja očekivati da će prognostičari poboljšati očekivanja rasta i inflacije u eurozoni u 2018. godini, a dužnosnici signalizirati zaoštravanje monetarne i fiskalne politike”, procjenjuje Williamson.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci