Ekonomisti upozoravaju: U BiH 60 posto mladih nezaposleno

Ekonomisti upozoravaju: U BiH 60 posto mladih nezaposleno

Uznemirujuća je činjenica da je u Bosni i Hercegovini procenat mladih bez zaposlenja dostigao nevjerovatnih 60 posto. Da bi nakon završetka studija pronašli odgovarajuće radno mjesto moraju dodatno da se osposobljavaju, zaključak je prvog dana seminara “Korak ka zapošljavanju mladih”, koji se održava u organizaciji Ekonomskog fakulteta u Banjoj Luci i uz podršku Ambasade SAD u BiH.

Ova visokoobrazovna ustanova se uhvatila u koštac sa ovim problemom i za svoje studente obezbijedila praksu u 29 preduzeća. Od 60 studenata, četvero odmah po diplomiranju čeka radno mjesto.

“Došli smo u situaciju da odbijamo preduzeća koja žele naše studente na praksi. Studenti sami moraju da pokažu znanja i vještine, da se interesuju za ono što rade i rezultat mora biti vidljiv. Radom na sebi treba da stiču vještine i kompetencije. Obrazovanje ima tri stuba – formalno, neformalno i informalno”, kazao je prodekan za nastavu na Ekonomskom fakultetu u Banjoj Luci Saša Petković.

Podsjetio je da je cjeloživotno učenje važno jer student ako ne radi na svojim znanjima i vještinama zaostaje pet godina u odnosu na svoje kolege na Zapadu.

Šef Kancelarije Ambasade SAD u Banjoj Luci Edvard Galager studentima je kazao da je jaka ekonomija ključna za mirnu i demokratsku zemlju, te da su SAD odlučile da ulože novac u ovaj projekat kako bi mladima pomogle da obezbijede svoju ekonomsku perspektivu.

“Američka ambasada će nastaviti pomagati napore u obrazovnoj reformi kako bi pripremila mlade da žive i rade zajedno i usoješno u multietničkom društvu”, rekao je Galager, naglašavajući da se nada da će neki od studenata raditi u jednoj od američkih kompanija koje su investirale u lokalnu ekonomiju.

Seminar će uz niz radionica i trening sesija biti otvoren do 11. novembra.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci