Ekonomija eurozone u drugom kvartalu porasla najsnažnije u šest godina

Ekonomija eurozone u drugom kvartalu porasla najsnažnije u šest godina

Ekonomija eurozone je porasla u drugom tromjesečju najsnažnijim tempom u nešto više od šest godina, iako su aktivnosti u junu blago posustale, odražavajući slabiji rast uslužnog sektora, izvijestila je u petak londonska kompanija Markit.

Indeks menadžera nabave (PMI) za privatni sektor eurozone kliznuo je u junu na 55,7 bodova, s 56,8 bodova koliko je iznosio u maju, procijenili su u Markitu.

Vrijednost junskog indeksa je najniža u pet mjeseci, ali i dalje signalizira solidan rast aktivnosti, “zaokruživši najsnažnije tromjesečje ekonomskog rasta u više od šest godina”, ističu iz londonske kompanije.

“Iako podaci za PMI naznačuju blago popuštanje tempa rasta u junu, vrijednost (indeksa) valja promatrati u kontekstu povišenih nivoa u prethodnom periodu”, ističe glavni ekonomist Markita Chris Williams.

Tako je prosječna vrijednost indeksa u drugom tromjesečju iznosila 56,4 boda i najviša je od prvog tromjesečja 2011. godine, navodi se u izvještaju.

“Unatoč blagom padu u junu, prosječna stopa rasta u drugom tromjesečju najviša je u više od šest godina i sudeći prema podacima iz ranijih perioda odgovara ubrzanju rasta BDP-a s 0,6 u prvom tromjesečju na 0,7 posto”, precizira Williams.

Junsko posustajanje odražava najslabiji tempo rasta aktivnosti u uslužnom sektoru u pet mjeseci, dok je proizvodni sektor zabilježio najsnažniji rast od aprila 2011. godine, utvrdili su u Markitu.

Slabiji junski tempo prati i posustajanje aktivnosti u dvije vodeće ekonomije, njemačkom i francuskom, koje su u junu porasle najslabijim tempom u četiri mjeseca odnosno pet mjeseci. Rast je – drugi mjesec zaredom – oslabio i u ostalim članicama eurozone, ali uz najviši nivo poslovnih aktivnosti i zapošljavanja u 10 godina, napominje se u izvještaju.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci