Ekonomija eurozone prestigla SAD

Ekonomija eurozone prestigla SAD

Godišnja stopa ekonomskog rasta eurozone je bila viša od američkog rasta u trećem kvartalu, čineći tako 2017. godinu najboljom za ovu monetarnu uniju od globalne finansijske krize koja je započela prije desetak godina, izvještava Reuters.

Očekivano, Njemačka je bila glavni faktor ovog rasta. No, i ‘tegovi’ poput Italije su počeli pokazivati znakove života. Eurostat je potvrdio preliminarnu procjenu da je BDP eurozone porastao za 0,6% od jula do septembra, te za 2,5% na godišnjem nivou. U poređenju s američkim godišnjim rastom BDP-a od 2,3%, to je svakako pozitivan znak, pogotovo ako se uzme u obzir da je privreda SAD-a u pretposljednjem kvartalu rasla nešto brže od eurozone (0,7% BDP-a).

ING ekonomista Bert Colijn poboljšanje ekonomske situacije u eurozoni vidi kao posljedicu “značajnog oporavka tržišta rada, rastućeg izvoznog tržišta, prilagodljive monetarne pozicije, poboljšanja uslova kreditiranja i blage inflacije”. Snažniji rast podržava odluku Europske centralne banke koju je donijela prošlog mjeseca o ‘odstranjenju’ labave monetarne politike, rekavši da će od januara prepoloviti iznos za kupovinu obveznica. Uprkos tome, iz ECB-a tvrde da će i u idućim godinama ostaviti prostora za podsticaje.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci