EBRD spreman da kreditira izgradnju Koridora Vc kroz RS

EBRD spreman da kreditira izgradnju Koridora Vc kroz RS

Europska banka za obnovu i razvoj je spremna da, sa 70 miliona eura, kreditira izgradnju prve faze Koridora Vc kroz Republiku Srpsku, potvrđeno je na pregovorima u Londonu, u kojima su učestvovali predstavnici resornog ministarstva i Autoputeva RS, te Ministarstva finansija i trezora BiH.

Riječ je o šest kilometara autoputa od petlje Јohovac do Rudanke, čija bi izgradnja mogla da počne na proljeće. Međutim, da bi ugovor bio potpisan potrebno je ispuniti najvažniji uslov za kredit – usvojiti Zakon o akcizama.

Uslovi kredita su dogovoreni, ali ne i ispunjeni. Prvu fazu Koridora Vc kroz RS, čija bi izgradnja trebala da počne odmah po završetku autoputa “9. januar”, koče akcize.

“Nije sporno da se potpiše ugovor, ali efektivnost ovih kreditnih sredstava ne bi bila moguća da se ne ispuni taj uslov”, kaže ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić.

Zbog toga što bi Vlada i Narodna skupština RS trebale da odobre kreditni sporazum sa EBRD-om, kao i Parlamentarna skupština BiH, RS ne čeka da posljednja prepreka bude uklonjena. Pripreme su uveliko u toku.

“U toku su pregovori o kreditnom aranžmanu, procedure prema Vladi i Skupštini, eksproprijacija i tender koji će se raspisati za izvođače i nadzorni organ”, navodi Dušan Topić, direktor ЈP Autoputevi Republike Srpske.

Po osnovu akciza Autoputevima RS od njihovog osnivanja do danas doznačena su 402 miliona KM. Ta sredstva su uložena u izgradnju autoputeva. Njihova gradnja neće stati ni ako Zakon o akcizama ne bude usvojen.

“Moraćemo tražiti alternativne izvore finansiranja, ali sam optimista da će akcize uskoro biti usvojene”, kaže Trninić.

Topić očekuje da će na proljeće biti potpisan kreditni sporazum i ugovor sa izvođačima radova. Dobije li kredit, umjesto 70 miliona eura, RS će zbog granta odobrenog na samitu u Trstu, vraćati 56 miliona. Radova će uskoro biti i na brzom putu Klašnice – Banja Luka. Riječ je o uklanjanju naplatnih kućica u Glamočanima i rekontrunstrukciji saobraćajnice, za šta će do kraja ove ili tokom sljedeće sedmice biti raspisan tender. Vrijednost radova je 1,5 miliona KM.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci