EBRD prati posljedice koje će Agrokorovi problemi izazvati u regiji

EBRD prati posljedice koje će Agrokorovi problemi izazvati u regiji

Potpredsjednik Europske banke za obnovu i razvitak (EBRD) Pierre Heilbronn kazao je za ljubljansko Delo da prate posljedice koje će Agrokorovi problemi izazvati u regiji zapadnog Balkana te je sugerisao da postoji mogućnost finansijske potpore kompanijama koje bi zbog nelikvidnosti koncerna došle u probleme. 

Na pitanje o odnosu EBRD-a i Agrokora, Heilbronn je kazao da EBRD u posrnulom koncernu još uvijek ima manji, 2-postotni vlasnički udio, ali ne sudjeluje aktivno u njegovom upravljanju.

Na dodatno pitanje kako će se aktivnosti na spašavanju Agrokora odraziti na prehrambeno-prerađivačku industriju u regiji, potpredsjednik EBRD-a je rekao:
“To je ozbiljno pitanje, a pratimo i posljedice koje će Agrokorovi problemi izazvati u regiji. Posebno pratimo hoćemo li i kako možda pružiti potporu podružnicama u državama koje su upletene u tu priču”.

EBRD je zadnjih godina u regiju zapadnog Balkana investirao 13,5 milijardi eura, a planira uskoro uložiti još jednu milijardu, u nastojanju da se taj prostor fizički i ekonomski poveže i tako postane privlačniji za strane investitore.

Među regionalnim ciljevima EBRD-a su među ostalim osnivanje regionalne privredne komore, kako bi se ostvario “jedinstveni investicijski prostor” i povezivanje regionalnih berzi.  Zbog toga EBRD finansira i Zagrebačku berzu koja je prije više godina preuzela Ljubljansku berzu, kazao je Heilbronn.

“Potičemo razvoj pojedinih berzi, a budućnost je po našem mišljenju u njihovom povezivanju. Time bi se u regiji osigurala veća dubina za tržište kapitala”, kazao je Heilbronn, dodavši da se radi i na povezivanju berzi na cijelom području jugoistočne Europe u jednu mrežu, na elektronskoj platformi.  Potencijalno, riječ je o tržištu na kojemu se okreće 25 milijardi eura, sa 600 preduzeća koja bi u budućnosti tražila svježi kapital putem privatizacije, uvrštenja na berzu i preko javne ponude dionica (IPO), pojasnio je Heilbronn.

U šest država u regiji EBRD tradicionalno podupire finansiranje fizičke infrastrukture, ali i tranziciju i privatizaciju,prenijela je Hina.

 

Agencije/L.Đ

O autoru

Srodni članci