Dvije ponude za Šećeranu

Dvije ponude za Šećeranu

Za bijeljinsku “Šećeranu” su stigle dvije ponude od kompanija iz Vijetnama i Turske, ali su detalji strogo čuvana tajna.

Stečajni upravnik “Šećerane” Lazo Đurđević potvrdio je da su stigle dvije ponude od stranih kompanija, ali ne želi da otkriva detalje nijedne od njih.

Ponudu su dostavile kompanije iz Vijetnama i Turske. Ja ne mogu otkrivati detalje. Za 8. septembar zakazana je Skupština povjerilaca fabrike i tada će biti riječi i o dostavljenim ponudama. Sačekajte do tada pa ćemo znati sve detalje, kazao je Đurđević.

U Vladi RS-a su kazali da je vijetnamska kompanija “Construction Corporation”, koja je u martu dostavila pismo namjere i čiji su predstavnici nedavno boravili u Banjaluci, dostavila ponudu, ali da za sada ne žele da otkrivaju pod kojim uslovima Vijetnamci žele da preuzmu nekadašnjeg giganta. Utvrdili su da im nije poznato koji je investitor iz Turske zainteresovan za “Šećeranu” i dodali da sve detalje ima stečajni upravnik Đurđević.

I dok je ime kompanije iz Turske za sada nepoznato, o “Construction Corporationu” iz Vijentama je poznato više detalja. Osnovan je 1979. godine i ima više od 1.000 zaposlenih, a godišnji promet iskazuje na nivou od 500 miliona eura.

Do sada su propala tri pokušaja prodaje pokretne i nepokretne imovine “Šećerane”. Na prvoj licitaciji imovina je ponuđena za 23,74 miliona, drugoj 16,50 miliona, a na trećoj za 11,87 miliona maraka.

Račun “Šećerane” je blokiran prije šest godina nakon što je uhapšen njen tadašnji vlasnik Zoran Ćopić. “Šećerana” je 2014. godine prešla u vlasništvo RS pošto je Ćopić osuđen na četiri godine zatvora i trajno mu oduzeta imovina vrijedna oko 20 miliona maraka, za koju je utvrđeno da ju je stekao pranjem novca. Ćopiću je tada, između ostalog, oduzeto i 10,8 miliona dionica “Šećerane”, koje čine 51 posto kapitala tog preduzeća.

Prijedlog za otvaranje stečaja u nekadašnjem gigantu Okružnom privrednom sudu u Bijeljini podnijela je Poreska uprava RS 31. jula 2015. godine, a krajem iste godine stečaj je i pokrenut. “Šećerana” ima milionska dugovanja prema Poreskoj upravi i radnicima, a veliki iznos novca potražuje i Ćopićevo preduzeće “Agrokop”, u čijem su vlasništvu prije oduzimanja bile dionice “Šećerane”.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS su kazali da je Vlada zainteresovana da bijeljinska “Šećerana” završi u rukama strateškog partnera koji bi zadržao djelatnost i radnike.

Ova fabrika je na listi preduzeća od strateškog značaja za RS, kazali su u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Agencije/A.Š.

 

O autoru

Srodni članci