Aktuelno:
Dvije decenije rada Centralne banke BiH

Dvije decenije rada Centralne banke BiH

Centralna banka BiH (CBBiH) u petak će obilježiti 20 godina od početka rada, saopšteno je iz te banke.

Iz CB BiH navode da se, pored dosljednog sprovođenja aranžmana valutnog odbora, CB razvijala kako bi u okviru svojih nadležnosti dala doprinos stabilnosti finansijskog sistema i podršku ekonomskom razvoju zemlje i ispunjavanju preuzetih međunarodnih obaveza BiH.

Ključni reformski procesi u prvim godinama od osnivanja su podrazumijevali uvođenje jedinstvene valute na teritoriji cjelovitog ekonomskog prostora, i reformu bezgotovinskog platnog prometa, te njegov prenos na komercijalne banke uz sistem poravnanja u CBBiH.

U sklopu obilježavanja predstojeće godišnjice u Zemaljskom muzeju BiH bit će postavljena izložba ”Tragom novca”, uz promociju prigodne kovanice.

Naredni mjesec će biti održana međunarodna konferencija ”20 godina stabilnosti” koja će okupiti predstavnike vlasti, guvernere i druge predstavnike centralnih banaka, kao i kreatore politika i eksperte EU i međunarodnih finansijskih institucija, a najavljena je i promocija monografije CBBiH i obilježavanje Dana štednje za kraj oktobra.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci