Dunavski transnacionalni projekat “Excellence-in-ReSTI”

Dunavski transnacionalni projekat “Excellence-in-ReSTI”

Dunavski transnacionalni projekat “Excellence-in-ReSTI: Excellence in research, social and technological innovation” je još jedan projekat Europske unije u programu prekogranične saradnje “Interreg”.

Program je osmišljen u okviru cilja europske teritorijalne saradnje i nudi finansijsku podršku za transnacionalne projekte koji pridonose razvoju inovativne, bolje pristupačne i održive dunavske regije. Prvi sastanak je održan u martu tekuće godine u Beču kako bi se kroz umrežavanje svih partnera omogućila nesmetana implementacija predstojećih aktivnosti koje će trajati do jula 2019. godine.

Projekat “Excellence-in-ReSTI” uključuje 12 partnera iz 9 zemalja u regionu Dunava: Austrije, Bugarske, Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Češke, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Cilj ovog projekta je promocija znanja i vještine mladih projekt menadžera za istraživanja, projekata društvenih i tehničkih inovacija čime će se povećati mogućnost zapošljavanja, ali i kvalitet projekata. Cilj je i da se uklone nedostaci u znanju i vještinama koje se odnose na upravljanje istraživanja, ali i da se stvori okruženje u kojem zainteresovani akteri, mladi talentovani studenti mogu dobiti liste projekata, online module i savjete. U 2018. godini odabrani studenti iz dunavske regije će imati priliku da steknu vrijedno znanje online na Univerzitetu primijenjenih nauka u austrijskoj pokrajini Gradišće. Partner projekta je i Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci