Dug vodećih svjetskih ekonomija ocijenjen rizičnijim zbog izbora

Dug vodećih svjetskih ekonomija ocijenjen rizičnijim zbog izbora

Percepcija rizika francuskog, italijanskog, njemačkog i američkog duga među ulagačima je pogoršana u proteklih godinu dana zbog izbora, dok je u većini zemalja svijeta zabilježeno poboljšanje, pokazuje analiza finansijskih analiza koju je sprovela banka Standard Chartered.

U britanskoj banci su analizirali CDS-ove, izvedene finansijske proizvode kojima se ulagači osiguravaju od nepodmirivanja duga odnosno njegovog restrukturiranja. Što je veći rizik neurednog plaćanja, to je veći CDS koji se iskazuje u baznim bodovima, a predstavlja udio premije u godišnjem iznosu duga.

Venecuela, Grčka i Ukrajina su se ponovo svrstale na vrh liste zemalja naplata čijeg duga zadaje najviše glavobolje ulagačima. Te su bojazni u slučaju Venezuele iskazane CDS-om od 3.000 baznih bodova, što znači da cijena osiguranja putem tih izvedenica doseže gotovo trećinu godišnjeg iznosa duga.

Spomenute tri zemlje su se našle, ipak, u grupi 31 zemlje čiji su se CDS-ovi smanjili od prošlogodišnjeg marta, napominju analitičari banke, zbog rasta cijene nafte i snažnijeg ekonomskog rasta u grupi zemalja u razvoju.

“Glavna je poruka o boljoj slici na globalnom nivou u skladu našom procjenom svjetskog BDP-a. Očekujemo da će rast realnog BDP-a značajnije ubrzati u 2017. godini, za pola procenta, na 3,6 posto… Bilo bi to najsnažnije ubrzanje svjetske ekonomije od 2010. godine”, istakli su analitičari u bilješci klijentima.

Istovremeno je zgusnuti kalendar izbora rezultirao znatnim povećanjem cijene osiguranja naplate francuskog i italijanskog državnog duga, pri čemu su CDS-ovi za francuski dug poskočili čak 65 posto zbog straha od izborne pobjede kandidatkinje ekstremne desnice Marie Le Pen na predsjedničkim izborima.

Tu je prijetnju prošlog vikenda otklonila uvjerljiva pobjeda centrističkog kandidata Emmanuela Macrona u drugom krugu izbora. Stoga je cijena osiguranja naplate francuskog duga prepolovljena u odnosu na februar, kliznuvši na 30 baznih bodova, pokazuju podaci londonske kompanije IHS Markit.

U slučaju Italije koju izbori čekaju početkom iduće godine, uz kandidaturu velikog broja euroskeptičnih stranaka, osiguranje naplate duga poskupjelo je u proteklih godinu dana 42 posto, pokazuju računice britanske banke.

Izvedenice za američki državni dug su poskupjele za 13 posto na godišnjem nivou pod utjecajem izbora Donalda Trumpa za predsjednika na antiglobalizacionoj i antimigracionoj platformi.

CDS-ovi za njemački dug su uvećani za pet posto, što u britanskoj banci pripisuju “percipiranom efektu utjecaja zemalja u okruženju, inače odrazu njemačke uloge motora rasta eurozone”.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci