Gdje se nalazi bh. pasoš na listi najjačih na svijetu?

Gdje se nalazi bh. pasoš na listi najjačih na svijetu?

Sudeći prema Henley Passport indeksu Njemačka je petu godinu zaredom  vlasnica najjačeg pasoša na svijetu. Konsultantska firma Henley & Partners je objavila godišnji izvještaj o vrijednosti pasoša zemalja svijeta rangiranih po slobodi putovanja.

 

Singapur je ove godine na drugom mjestu i “izgurao” je Švedsku na treće mjesto koje dijeli sa Danskom, Finskom, Francuskom Holandijom Norveškom, Japanom i Velikom Britanijom koje imaju bezvizni režim sa 175 zemalja. Državljani Singapura mogu putovati bez viza u 176 zemalja svijeta. SAD je na petom mjestu jer su povećale broj zemalja u koje putuju bez vize na 173.
Bosna i Hercegovina ima bezvizni režim sa 105 zemalja. Kada su u pitanju zemlje regije, najbolje kotira Slovenija koja je na 11. mjestu sa 167 zemalja u koje njihovi državljani mogu putovati bez vize. Hrvatska je na 21. mjestu, Srbija 41, Crna Gora 48, Albanija na 52, a Kosovo na 96. mjestu.
Najveći napredak su napravile bivše zemlje SSSR-a Gruzija i Ukrajina koje su ove godine završile proces liberalizacije viznog režima sa EU i dobile pristup u 32 zemljama.
Od arapskih zemalja najvredniji pasoš imaju državljani Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji su dobili bezvizni pristup za još 28 zemalja u prošloj godini.Drugu godinu zaredom na dnu liste su Pakistan, Sirija, Irak i Afganistan čiji državljani slobodno mogu putovati u manje od 30 zemalja svijeta.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci