Drastično smanjene kineske investicije u SAD

Drastično smanjene kineske investicije u SAD

Kineska ulaganja u SAD su se smanjila prošle godine za 35 posto u odnosu na godinu ranije uslijed napetosti između dvije zemlje, a pad je i veći ako se izuzmu poslovi dogovoreni prije te godine.

Kako se navodi u zajedničkim istraživanjima Nacionalnog odbora za odnose između SAD-a i Kine i analitičke kuće Rhodium Group, pad ulaganja su izazvale promjene politike u obje zemlje. Kina je obuzdala inostrana ulaganja, dok je u SAD-u porasla zabrinutost oko ulaganja u kontekstu nacionalne sigurnosti.

“Ovo promijenjeno političko okruženje već je izmijenilo obrasce dvosmjernih stranih ulaganja i nastavit će da preoblikuje sistem i nivoe ulaganja u budućnosti”, kažu autori izvještaja.

Kineske kompanije su realizovale prošle godine u SAD-u ulaganja “teška” 29 milijardi dolara, što je za 35 posto manje od rekordnih 46 milijardi dolara ostvarenih u 2016. godini, navodi se u izvještaju.

No, podaci za 2017. su “znatno podržani” poslovima preuzetim i uvelike odrađenima u prethodnoj godini, napominje se u istraživanju. Kada se transakcije objavljene prije 2017. isključe, vrijednost izvršenih poslova pada za 74 posto.

bankar.me

O autoru

Srodni članci