Draghi: Europske banke stabilnije nego u vrijeme bankrota Lehman Brothersa

Draghi: Europske banke stabilnije nego u vrijeme bankrota Lehman Brothersa

Zaštitna pravila i bolji nadzor su učinili da su europske banke otpornije na bankrotstvo nego što je to bio slučaj sa Lehman Brothersom prije 10 godina, kazao je šef Europske centralne banke Mario Draghi.

“Sve u svemu, banke su stabilnije danas”, rekao je Draghi u četvrtak u Frankfurtu.

No, dodao je da to ne treba biti razlog za zadovoljstvo, jer su se mnogi rizici preselili u svijet banaka u sjeni, a na što bi supervizori i regulatori morali da obrate pažnju. Banke u sjeni su akteri na finansijskim tržištima koji obavljaju funkcije poput banke, ali nisu banke, te stoga nisu predmet regulacije za kreditne institucije.

Draghi ne vidi pokušaje u Europi poput SAD-a da se ublaže pooštrena pravila za banke od vremena finansijske krize. “U Europskoj uniji ne smatramo to opasnim”, kazao je.

Europska centralna banka je u četvrtak potvrdila važeće kamatne stope i plan o zaključenju programa kupnje imovine krajem godine. Potvrđene su sve tri kamatne stope, uključujući ključnu stopu od rekordno niskih nula posto i onu od minus 0,4 posto koja se zaračunava bankama za čuvanje depozita.

Iz ECB-a su, također, poručili da će od oktobra do kraja godine kupovati obveznice u prepolovljenom mjesečnom iznosu od 15 milijardi eura. Do kraja septembra kupovat će ih još u iznosu do 30 milijardi eura.

Dodali su i da će neto kupovine obveznica privesti kraju ove godine, uz pretpostavku da novi ekonomski pokazatelji potvrde srednjoročna inflacijska očekivanja. Kamatne stope trebale bi ostati nepromijenjene još barem do kraja ljeta iduće godine, ponovili su u saopštenju.

Predsjednik Draghi je objavio blago snižene procjena rasta ekonomija za ovu i iduću godinu, a među razlozima njihova pogoršanja izdvojio je slabiju inostranu potražnju i vanjske rizike, poput rastućeg protekcionizma te volatilnosti finansijskih tržišta. ECB tako sada za ovu godinu predviđa rast od dva posto u ovoj godini i od 1,8 posto u 2019. Time su dosadašnje prognoze snižene za po 0,1 postotni bod.

O autoru

Srodni članci