Dom naroda FBiH: Plaće niže od 700 KM neće biti oporezovane

Dom naroda FBiH: Plaće niže od 700 KM neće biti oporezovane

Delegati Doma naroda Parlamenta Federacije BiH/FBiH su usvajanjem Nacrta zakona o porezu na dohodak i Nacrta zakona o doprinosima okončali sjednicu koja je prekinuta 6. jula zbog nedostatka kvoruma.

Novim zakonom o doprinosima namjeravaju se pojednostaviti obračunavanja i plaćanja doprinosa, kvalitetniji nadzor i jačanje finansijske discipline.

Rješenjima u novom zakonu o porezu na dohodak želi se smanjiti poreski teret na niska primanja, a povećati na visoka primanja.

Propisano je uvođenje progresivnog oporezivanja kod ovog dohotka kroz dvije stope, 10 odsto na mjesečni dohodak do 1.500 KM, i 20 % na razliku mjesečnog dohotka iznad 1.500 KM, dok je neoporezivi dio 700 KM.

Nakon redovne, počela je vanredna sjednica na kojoj bi delegati trebalo da po hitnom postupku razmotre Prijedlog zakona o izmjenama Krivičnog zakona FBiH, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini, te Prijedlog programa rada Doma naroda Parlamenta FBiH za ovu godinu.

Na dnevnom redu su i predložene izmjene i dopune Zakona o pravima boraca i članova njihovih porodica.

Zbog boračkog zakona su se pred Parlamentom FBiH okupili borci koji zahtijevaju formiranje jedinstvenog registra boraca, ukidanje finansiranja boračkih udruženja i borački dodatak za sve bivše borce.

 

Agencije/L.Đ

O autoru

Srodni članci