Dolar prošle sedmice ojačao za 1,4 posto, najviše u petnaest mjeseci

Dolar prošle sedmice ojačao za 1,4 posto, najviše u petnaest mjeseci

Na svjetskim valutnim tržištima dolar je prošle sedmice prema korpi valuta ojačao za 1,4 posto, što je njegov najveći sedmični dobitak u posljednjih 15 mjeseci, dok je kurs eura oštro pao.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, prošle sedmice je ojačao za 1,4 posto, na 90,42 boda.

Pritom je cijena američke valute prema japanskoj oslabila za 1,2 posto, na 108,80 jena, blizu najnižeg nivoa u četiri mjeseca.

No, dolar je znatno ojačao prema europskoj valuti, pa je kurs eura potonuo za 1,7 posto, na 1,2250 dolara.

Američka valuta je sedmicama bila pod pritiskom zbog toga što je sve jasnije da američka centralna banka više neće biti jedina velika banka u svijetu koja zateže monetarnu politiku.

To se u ovoj godini očekuje i od drugih velikih centralnih banaka, prvenstveno europske, koja bi mogla ukinuti dugogodišnje poticajne mjere.

No, prošle sedmice je došlo do naglog zaokreta na tržištima valuta, što je ponajviše posljedica oštrog pada cijena dionica na svjetskim berzama.

Na Wall Streetu su prošle sedmice vodeći indeksi potonuli za više od 5 posto, najviše u posljednje dvije godine, što je negativno utjecalo i na ostale najveće berze u svijetu.

Posljedica je to strahovanja ulagača od jačanja inflacije, što bi moglo navesti američku centralnu banku na ubrzanje tempa povećanja kamata.

FED je lani povećao cijenu novca u tri navrata za po 0,25 postotnih bodova, a očekuje se da će ove godine dodatno povećati kamate u dva do tri navrata, počevši od marta.

Zbog toga rastu prinosi, pa je prinos na 10-godišnje američke obveznice u ponedjeljak dosegao 2,885 posto, najviši nivo u četiri godine. Kasnije je, doduše, nešto pao, no ne značajnije, a rast prinosa je podstakao uspon kursa dolara.

Stephen Gallo, valutni analitičar u kompaniji BMO Capital Markets, kaže da je ova rasprodaja na tržištima dionica i rizične imovine dovela do zdrave korekcije na tržištima valuta.

Zbog pada berzi, ulagači su okrenuli prema valutama koje se smatraju sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena, kao što su japanska i švicarska.

Tako je kurs švicarskog franka prema euru tokom sedmice nakratko dosegao najviše nivoe u posljednja četiri mjeseca.

Prije prošlosedmičnog haosa na tržištima, među popularnijim potezima ulagača bile su kupovine eura zbog očekivanja da će Europska centralna banka (ECB) postupno početi smanjivati izdašne monetarne poticaje u eurozoni.

Isto tako, popularne su bile i prodaje jena temeljem stajališta da će japanska centralna banka Bank of Japan (BOJ) biti posljednja koja će okončati ciklus vrlo labave monetarne politike.

No, to se prošle sedmice promijenilo, pa je japanska valuta ojačala prema dolaru, dok je euro oslabio.

Unatoč prošlosedmičnom rastu, vrijednost dolara prema korpi valuta i dalje je u minusu od početka godine, nešto više od 1,5 posto.

seebiz.eu/V.P.

O autoru

Srodni članci