Dolar pod pritiskom nakon prošlosedmičnog uspona

Dolar pod pritiskom nakon prošlosedmičnog uspona

Euro je u ponedjeljak blago ojačao prema dolaru na međunarodnim tržištima, dok je dolar nakon prošlosedmičnog uzleta ponovo pod manjim pritiscima jer su ulagači zbog veće sklonosti riziku pripomogli stabilizaciji tržišta dionica.

Eurom se jutros trgovalo po 1,2275 dolara, što znači da mu je cijena porasla za blagih 0,2 posto u poređenju sa zatvaranjem tržišta u petak. U prošloj sedmici je oslabio najviše od novembra 2016. godine.

Američka valuta je u takvoj atmosferi oslabila i 0,1 posto prema japanskoj, skliznuvši na 108,69 jena, no zadržala se iznad 108,05 jena, najnižih nivao od 11. septembra, na koje je skliznula nakratko u petak. U prošloj sedmici je oslabila za gotovo 1,3 posto prema jenu.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je tako oslabio za 0,2 posto, nakon što je u prošloj sedmici ostvario najveće sedmične dobitke od 2016. godine.

Val prodaja dionica u prošloj sedmici se prelio i na valutna tržišta, no promjene valutnih kurseva bile su znatno prigušenije u poređenju s onima kod drugih vrsta imovine.

Nakon prošlosedmičnih previranja, jutros se na tržištima opet može primijetiti nešto veća sklonost rizičnijim ulaganjima. U takvoj atmosferi podršku su dobile valute tržišta u nastajanju koje nose veće prinose, kao i one vezane uz kretanje cijena sirovina i ruda, poput australskog i kanadskog dolara, premda njihovi dobici nisu bili izrazitiji.

Japanska valuta obično jača u nestabilnim vremenima jer ima podršku u višku na tekućem računu bilanse plaćanje, zahvaljujući kojem je otpornija u poređenju s valutama zemalja čije zemlje bilježe deficite.

“U određenoj mjeri na tržišta se ponovo vratila sklonost ulagača ka rizičnijim investicijama”, kazao je valutni analitičar u Nordea Marketsu Niels Christensen. Dodao je, također, da će američki izvještaj o inflaciji koje se očekuje sredinom sedmice biti ključan za usmjeravanje tržišta u ovoj sedmici.

seebiz.eu/V.P.

O autoru

Novinar portala

Srodni članci